Wie wordt de Nijmeegse sporter van het jaar?

Vijftien genomineerde sporters en sportploegen komen op zaterdag 28 februari naar de Jan Massinkhal voor de uitreiking van de Nijmeegse Sportprijzen. De sportprijzen worden uitgereikt in de categorieën sporter van het jaar, sportploeg van het jaar, jeugdsportprijs, jeugdsportprijs voor teams, gehandicapten sportprijs, sport initiatiefprijs en een Oevreprijs. De onafhankelijke jury, maakte onlangs de genomineerden bekend. “De jaarlijkse uitreiking van sportprijzen laat zien dat Nijmegen veel sporttalenten rijk is. Hun overwinning, hun sportieve inzet en het positieve effect op de breedtesport én op talentontwikkeling in de stad is iets om trots op te zijn” aldus Renske Helmer-Englebert, wethouder Sport.

De genomineerden zijn:
Sporter van het jaar
Susan Kuijken (atletiek)
Zij behaalde een gouden medaille op de 5.000m op het NK. Na een uiterst spannende race knokte ze zich op het EK in Zurich in de laatste meters naar brons op de 5.000m.

Tessie Savelkouls (judo)
Tessie is tijdens de Europese Kampioenschappen in Wroclaw (Polen), kampioen geworden in de leeftijdscategorie onder de 23 jaar. Ze werd 2e tijdens de NK voor senioren en 2e in de worldcup in Taillin.

Sébas van Lith (zwemmen)
Sébas is meervoudig Nederlands zwemkampioen op de 100 en 200 schoolslag, 200 en 400 wisselslag. Hij is de op één na snelste Nederlander ooit op de 400 wisselslag.

Sportploeg van het jaar
NSVV Heyendaal H1 (volleybal)
De heren volleyballers, allemaal student in Nijmegen, zijn 1e geworden op het Gesloten Nederlands Studentenkampioenschap in Tilburg, waar ze hebben gestreden tegen andere studentensteden. Met dit kampioenschap zijn ze geplaatst voor de Europese Studentenkampioenschappen in de zomer van 2015.

GTV Hazenkamp NK team (turnen)
Het topsportteam bestaat uit Julia Bombach, Maartje Ruikes, Reina Beltman, Mara Titarsolej en Juliette Berens. Dit team is afgelopen jaar 2e geworden bij het NK voor teams.

Stichting 7-heuvelen senioren team (atletiek)
Het seniorenteam prolongeerde de nationale titel en werd door de Atletiekunie afgevaardigd naar de EK Cross in Portugal. Daar behaalden zij een 11e plaats.

Jeugdsportprijs
Nyls Korstanje (zwemmen)
Nyls is topzwemmer bij Aqua-Novio ’94 en is al zes maal Nederlands kampioen. Hij behaalde brons en twee keer zilver op EYOF in Hongarije.

Liza Foppen (synchroonzwemmen)
Is afgelopen jaar vijfvoudig Nederlands kampioen synchroonzwemmen (senioren, solo, duet, team en techniek/figuren) én Brits kampioen geworden.

Roel Bogie (tafeltennis)
In 2014 debuteerde Roel Bogie als veruit jongste speler sinds lange tijd in de eredivisie van het tafeltennis. Hij won in oktober zijn eerste eredivisie wedstrijd als 13-jarige.

Jeugd teamprijs
Juniorenteam Stichting 7-heuvelen.(atletiek)
Het juniorenteam van Team Zevenheuvelen wist Nederlands kampioen te worden en vertegenwoordigde Nederland op de EK Cross in Portugal. Daar behaalden zij een zeer verdienstelijke 5e plaats in een sterk veld.

JB1 Volleybalvereniging Pegasus (volleybal)
In 2014 zijn de jongens overtuigend kampioen geworden van de Hoofdklasse, waarmee zij zich geplaatst hebben voor de Topklasse in 2015. En dat terwijl een drietal jongens eigenlijk nog de leeftijd heeft om op C niveau uit te mogen komen. Alle jongens van de huidige jongens B1 groep zijn geselecteerd voor het Regionale Talenten Team (RTC). Jochem Bloem is doorgedrongen tot de tweede en laatste selectieronde voor Jeugd Oranje.

Minioren selectie Aqua Novio ’94 (zwemmen)
Een selectie vol meervoudig kampioenen en Nederlandse recordhouders en voor de 6e keer op rij winnaar miniorencompetitie van Gelderland.

Gehandicapte sporter/sportploeg
Laura de Vaan (handbiken)
Laura de Vaan is een handbikester die blijft imponeren met haar sportprestaties. Ze werd dit jaar 2e op de tijdrit én de wegwedstrijd bij de wereldkampioenschappen paracycling in Greenville (USA).

Marjolein Buis (rolstoeltennis)
Deze top-tennisster heeft in 2014 geen gemakkelijk jaar gehad. Ze is blijven knokken en heeft op de double masters in USA een bronzen medaille gehaald, een 2e plaats in de dubbel bij de NK en een 3e plek in de single NK.

April Ranshuijsen en Maud Reusken (rolstoelhockey)
April en Maud zijn al een aantal jaren vaste spelers in het nationaal team E-hockey. Afgelopen augustus pakten zij in München de wereldtitel door met 1-0 België te verslaan.

Sportinitiatiefprijs
De sportinitiatiefprijs is toegekend aan Talent Centraal Nijmegen. Het talent Centraal Nijmegen innovatie project heeft als doel om meerdere sportverenigingen met elkaar te laten samenwerken om zo elkaar te versterken, elkaars expertise te gebruiken en samen nieuwe kennis te ontwikkelen en te delen. Het traject wordt ingezet onder leiding van Topsport Gelderland en HAN Sport & Bewegen. De volgende sportverenigingen zijn hier bij betrokken: GTV de Hazenkamp, Top Judo Nijmegen en Team Zevenheuvelen.

Oeuvre-Award
De Oeuvre-Award is dit jaar toegekend aan 2 personen
Wim Zegers
Ooit begon Wim Zegers in zijn vrije tijd als turntrainer bij de Hazenkamp. In de vele jaren die volgden bekleedde hij vele functies: bestuurslid, lid van de ledenraad, manager wedstrijdsport en sinds een paar jaar treedt hij op als adviseur voor zowel topsport als breedtesport.

Has van Cuijk
Has van Cuijk is in 1997 samen met Henk Stevens van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen gestart met het Seven Hills Running Team. Daarin begeleidde hij jonge sporters vanaf 12 jaar op een zeer zorgvuldige wijze naar de (inter)nationale top. Maar zijn gedrevenheid en betrokkenheid werd er niet minder door. Has was zeer geliefd bij zijn atleten, maar helaas is Has in augustus 2014 overleden. Het was een grote schok voor Team Zevenheuvelen.

Leden Jury Sportprijzen Nijmegen
De jury van de sportprjizen Nijmegen, bestaat uit:
Kosse Stegman (voormalig sportjournalist De Gelderlander en judoka)
Rob Cuppen (directeur Universitair Sportcentrum)
Heino Jacobs (directeur Sporfondsen Nijmegen)
Marc van Houdenhoven (raad van Bestuur Stichting Maartenskliniek)
Eefke Mulder (voormalig tophockeyster en Nijmeegse Sportambassadeurs)
Joris Hermans (directeur Sport en Bewegen HAN)
Danny Meeuwsen (voormalig top-judoka en Nijmeegse Sportambassadeur)

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.