Vermijl content bij NEC

Marnick Vermijl verruilde in de afgelopen transferperiode de beloften van Manchester United tijdelijk voor het eerste elftal van NEC. Het contrast tussen beide clubs is groot, maar de Belgische huurling merkt dat hij profijt heeft van de wedstrijden in de Eredivisie. “Ik speel elke week en kan zo ervaring opdoen, om hopelijk volgend jaar terug te keren naar Manchester.”

“Ik ben 21, er zijn zeker zaken waarin ik me nog kan verbeteren”, vertelt de rechtsback, die eerder in de jeugd voor Standard Luik speelde, aan VoetbalPrimeur. “Bij de beloften van Manchester wonnen we elke wedstrijd. We zijn de laatste twee jaar kampioen en bekerwinnaar geworden. NEC is een heel andere wereld. Maar hier leer je als jonge speler ook, zeker in grote stadions en in grote wedstrijden. Zoals die tegen Ajax (van zondag, 0-3, red.). Dit is voor mijn progressie beter dan bij de beloften in Engeland spelen.”

Vermijl kreeg afgelopen zomer een nieuw tweejarig contract bij de Engelse topclub. Het besluit om die overeenkomst aan te bieden, werd genomen in de periode dat Sir Alex Ferguson nog manager was. “Het bewijst toch dat hij er vertrouwen in had. Hij was een van de grootsten, zo niet dé grootste manager ooit. Het deed me natuurlijk goed. Ik sprak hem dagelijks. Het ging niet altijd over voetbal. Maar als het over voetbal ging, voelde ik dat hij content was en dat ik mijn kans nog wel zou gaan krijgen. Maar er is natuurlijk ongelooflijk veel concurrentie bij Manchester. Mezelf bij NEC verder ontwikkelen, was de beste stap die ik kon nemen.”

Doorbraak Januzaj
De achttienjarige Adnan Januzaj, landgenoot van Vermijl, viel dit seizoen al op in het eerste elftal van Manchester United. “Een talent dat je maar eens in de zoveel jaren tegenkomt”, meent de verdediger, die vorig seizoen achter Januzaj als tweede eindigde in de verkiezing van beste speler van de beloften. “In het begin had Januzaj het moeilijk, omdat hij fysiek niet zo sterk was als de rest. Maar iedereen wist wel dat hij kon voetballen, daarom is hij ook gehaald. Ze plukken nu de vruchten van hun vertrouwen. Technisch is hij zó sterk, ongelooflijk. Je wist dat het niet kon uitblijven dat hij in het eerste elftal van Manchester United aan spelen toe zou komen.”

De doorbraak van de vleugelspeler is voor de NEC-huurling een nieuwe bevestiging van het feit dat er bij de grootmacht nog altijd ruimte is voor jonge talenten. “Manchester is een ideaal voorbeeld van een topclub waar jonge spelers doorbreken. Iedereen kreeg onder Ferguson zijn kansen. Als het niet in de competitie was, dan wel in de League Cup. In die wedstrijden moest je maar laten zien dat je het waard was om tussen de andere spelers te staan.” Voor Vermijl bleef het tot dusver bij één optreden in het eerste elftal. Hij speelde vorig seizoen 77 minuten mee in het met 2-1 gewonnen League Cup-duel met Newcastle United.

Vincent Kompany is de landgenoot die Vermijl als hét voorbeeld ziet als het gaat om defensief vakmanschap. “Kompany is bij België ongelooflijk. Hij is de leider van de ploeg. Als je ziet hoe professioneel hij is, zowel op als buiten het veld…” Dat de centrumverdediger speelt voor City, die andere club uit Manchester, neemt hij op de koop toe. “Niets aan te doen”, lacht hij. “Maar Kompany is een voorbeeld voor iedere jonge speler.”

“Manchester United is heel content”
De Belg wordt tijdens zijn periode bij NEC intensief gevolgd door Manchester United. “Ik telefoneer heel veel met Warren Joyce (de trainer van het beloftenteam van de Engelsen, red.). Tegen Ajax zat er weer iemand op de tribune om me te volgen. Die man heb ik voor de wedstrijd gesproken. Ik merkte dat ze bij Manchester United goed op de hoogte zijn van wat er hier gebeurt. Ze hebben gezegd dat ze heel content zijn met wat ze dit seizoen van mij hebben gezien. Dat ik het in deze wedstrijd tegen Ajax niet heb kunnen laten zien, is wel jammer.”

Vermijl houdt zich voorlopig niet bezig met de lange termijn. Het in Nederland tonen van zijn kwaliteiten staat momenteel centraal. Dat moet hij doen bij de hekkensluiter, die zondag na een aardige reeks geen vuist kon maken tegen Ajax. “Je weet op voorhand dat dit niet de wedstrijden zijn waarin wij de drie punten moeten pakken. We staan onderaan. Ik denk niet dat we daar horen te staan met onze selectie, maar tegen Ajax kwam het er niet echt uit. Zij hebben veel kwaliteiten. Maar we zien bij NEC in de afgelopen periode een duidelijke progressie, zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht.”

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.