Special Olympics 2016: een Special 3Daagse met marsleider Peter van Uhm

NIJMEGEN– In deze Vierdaagseweek is de Stichting Special Olympics Nationale Spelen 2016 (SONS2016) opgericht. De spelen zullen op 1, 2 en 3 juli in 2016 in de regio Nijmegen plaatsvinden. In 2016 viert de Vierdaagse haar 100-jarig bestaan. In dat jaar krijgt de Vierdaagse een zusje. Als onderdeel van het programma van de SONS 2016 zal een Special 3Daagse georganiseerd worden. Generaal BD, dhr. Peter van Uhm, is de marsleider van deze Special 3Daagse.

Vorige maand werd besloten dat de SONS2016 plaats gaan vinden in de gemeenten Nijmegen, Wijchen en Groesbeek. Afgelopen maandag 14 juli is de Stichting SONS2016 formeel opgericht. De stichting zal in de komende twee jaren zorgdragen voor het organiseren van regionale en nationale Special Olympics 2016 en side-events en daarmee zorgen voor een brede maatschappelijke verankering voor sport voor mensen met een verstandelijke beperking.
De data van de Special Olympics zijn inmiddels bepaald. De spelen zullen plaatsvinden op 1, 2 en 3 juli 2016 en zijn daarmee een onderdeel van de Nijmeegse Sportzomer. De spelen starten met een openingscermonie in het Goffertstadion, waarna in het weekeinde de ruim 2000 sporters op verschillende lokaties in de drie gemeenten hun “olympische spelen” zullen beleven.

Kamp Heumensoord is in 2016 het beoogde Olympische Dorp. De stichting DE 4DAAGSE, de gemeente Heumen en Defensie dragen dit sportevenement een warm hart toe. De Stichting SONS2016 is met hen in gesprek om het kamp in 2016 een paar weken eerder op te bouwen en het tijdelijk geschikt te maken als bruisend Olympisch dorp.

Onderdeel van het programma van de SONS2016 is de Special 3Daagse, een eenvoudige wandelvariant met het doel de publieke belangstelling voor de G-sport te verbreden en om
mensen met een verstandelijke beperking die nog geen sport beoefenen kennis te laten maken met diverse sporten.

Peter van Uhm zal optreden als marsleider van de Special 3Daagse. Deze mars zal op de vrijdag eindigen in het Goffertstadion waar alle deelnemers van die dag de openingsceremonie kunnen bijwonen. Op de zaterdag (dag van Groesbeek) en de zondag (dag van Wijchen) gaat het parcours langs alle sporten die tijdens het weekend beoefend worden. Een Special 3Daagse, waar iedereen, met en zonder handicap, samen aan mee kan doen. Ouders, zusjes, broertjes van de G-sporters maar ook anderen kunnen zich voor 1, 2 of 3 dagen inschrijven.

Sport is een fantastisch middel tot bevordering van de integratie, emancipatie en een gezonde levensstijl, voor mensen met een verstandelijke handicap. Door deelname krijgen de G-sporters meer zelfvertrouwen, maken ze vrienden en gaat hun conditie vooruit. Dit alles maakt de Special Olympics tot een bijzonder en uniek evenement.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.