Rolstoeltennissters houden kans op goud, zilver en brons

Drie Nederlandse rolstoeltennissters hebben de halve finale bereikt in het enkelspel. Jiske Griffioen, Aniek van Koot en Diede de Groot houden de kans levend op een herhaling van Londen 2012: een Nederlands podium.

Griffioen kende in de kwartfinale opvallend weinig moeite met de Chinese Huimin Huang. Binnen 45 minuten was de nummer 1 van de wereld klaar: 6-0, 6-0. Aniek van Koot kende een stuk meer moeite met haar eveneens Chinese opponente, Zhenzhen Zhu: 6-1, 5-7, 6-1. “In de tweede set worstelde ik met mijn eigen spel”, erkende de nummer vier van de wereld. “Ze deed alles om me uit mijn spel te krijgen en ik liet dat gebeuren. Ik maakte mezelf het hoofd helemaal gek. Gelukkig kon ik het in de derde set weer allemaal op een rijtje krijgen.”

De Groot, nummer 7 van der wereld, schakelde verrassend de Britse Jordanne Whiley (3e) uit met 6-3, 6-1. “Ik was de laatste tijd al goed in vorm en wist dat ik met een gunstige loting ver kon komen”, verwoorde ze. “Ik was stikzenuwachtig aan het begin van de wedstrijd en ook wel onder de indruk van de grootte van het stadion. Toen het 3-2 stond, heb ik tegen mezelf gezegd dat ik moest genieten van waar ik was en wat er om me heen gebeurde. Dat heeft geholpen.” Marjolein Buis, de vierde Nederlandse in de kwartfinales, verloor van Yui Kamiji. Buis bleek niet opgewassen tegen het sterke spel van de Japanse: 6-2, 6-0.

Dubbelfinale

De Nederlandse tennisploeg kan ik het dubbelspel in elk geval goud én zilver bijschrijven. In de finale moet alleen nog bepaald worden wie welke kleur krijgt omgehangen. Aniek van Koot en Jiske Griffioen wonnen in de halve finale van het Britse duo Lucy Shuker/Jordanne Whiley (6-3, 6-3). Buis en De Groot waren ook in twee sets (6-4, 5-7, 7-5) te sterk voor de Japanse Kamiji en Miho Nijo.

Voor Tom Egberink en Maikel Scheffers viel vandaag het doek in Rio de Janeiro. Na een lang gevecht verloren zij in het dubbelspel van Takuya Miki en Takashi Sanada: 6-1, 3-6, 6-4. In het enkelspel was Scheffers de laatste Nederlander die in actie kwam. Ook in dat duel was Miki te sterk: 4-6, 7-5, 6-4.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.