Nijmegen een van de populairste hardloopsteden van Nederland

Nijmegen is een van de populairste steden voor hardlopers. Dat blijkt uit onderzoek van Nederland’s grootste online winkelcentrum beslist.nl, dat onderzocht waar in Nederland het meeste wordt hardgelopen. Nijmegen is de nummer vier hardloopstad van Nederland. Alleen in Amsterdam, Rotterdam en Groningen worden jaarlijks meer geregistreerde hardloopwedstrijden georganiseerd.

De provincie waar de meeste geregistreerde hardloopwedstrijden plaatsvinden, is Noord-Holland, gevolgd door Zuid-Holland en Groningen. Omgerekend naar het aantal hardloopwedstrijden per inwoner, vinden de meeste hardloopwedstrijden echter plaats in de provincie Drenthe. Deze provincie telt per honderdduizend inwoners ruim 28 geregistreerde wedstrijden per jaar.

Vrouwen bezig met inhaalrace
Nederland telt naar schatting 2,4 miljoen inwoners die ten minste één keer per jaar deelnemen aan een hardloopwedstrijd. Hiermee zit ons land bij de Europese subtop. Vooral vrouwen gaan steeds meer hardlopen. Hoewel er nog altijd meer mannen dan vrouwen hardlopen, zijn vrouwen een inhaalrace gestart. Deze trend komt ook duidelijk terug in het aanbod van grote merken en webshops, die zich steeds nadrukkelijker op hardloopkleding voor dames beginnen te richten.

Meeste hardloopwedstrijden in januari en in het weekend
De meeste officiële hardloopwedstrijden (426) staan op de kalender in de maand januari. Dit komt onder andere door de vele Nieuwjaarslopen, die vaak gepaard gaan met de goede voornemens van (beginnende) hardlopers. Ook in juni en september worden veel hardloopwedstrijden georganiseerd. In juli, tijdens de vakantieperiode, neemt hardlopend Nederland gas terug.

Zondag hardloopdag
De meeste hardloopwedstrijden vinden plaats in het weekend. Zondag is de populairste hardloopdag, met maar liefst 960 officiële wedstrijden op jaarbasis. Maandag is voor de meeste hardlopers een rustdag, met ‘slechts’ 57 officiële wedstrijden. Wie op een doordeweekse dag aan een hardloopwedstrijd wil deelnemen, heeft op woensdag de meeste opties. Alle resultaten uit het onderzoek staan in de Hardloop-infographic van beslist.nl.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.