Nieuw wereldrecord: Nijmeegse fietst een laagland sprint record

Op de Dekrabaan in het Duitse Klettwitz heeft op de Nijmeegse Ellen van Vugt een nieuw sprintrecord gereden op laagland niveau. Van Vugt reed in haar VeloX S2 een snelheid van 90,714 km/h over 200 meter na een vliegende start. Het vorige record van 79,03 km/uur is gereden door Andrea Blaseckie in 1999.

Om deze snelheid te bereiken is hoogwaardige technologie essentieel. De fiets is een gesloten ligfiets met een extreem lage luchtweerstand en speciale banden. Het ontwerp is van David Wielemaker, de grote man achter de Delftse recordfiets die in 2013 alle voorpagina’s haalde. De fiets is gebouwd door Hans van Vugt en Daniël Fenn, twee mannen met zeer veel ervaring in het maken van extreem snelle fietsen. Dankzij de speciale kettingbehandeling van Muc-Off, lagers van Ceramicspeed en schoenen van Fizik kon Ellen van Vugt haar prestatie optimaal leveren.

Van Vugt leverde deze grote prestatie op de autotestbaan van Dekra in Duitsland. De omstandigheden waren niet optimaal. Het stond weliswaar weinig wind, door de zon steeg de temperatuur in de fiets al snel boven de 30 graden Celsius en de luchtvochtigheid was hoog.

Eerdere opvallende prestaties zijn onder andere een werelduurrecord van 68,973 km in 2004, een tweede plaats tussen de heren bij het WK ligfietsen van 2004 en vorig jaar verreden 6 uur record van 404 km (67 km/uur gemiddeld).

Foto: Bas de Meijer

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.