Vacature Begeleider

Begeleider in Nijmegen

Het verhaal van Christel

Christel (52) is begeleider en ervaringsdeskundige bij team Thuis in de Wijk Nijmegen van de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Ze vertelt hoe ze vanuit haar eigen ervaring mensen kan helpen om kleine stapjes vooruit te maken.

In haar jeugd maakte Christel veel mee en dat heeft haar gevormd. "Ik ben uit huis geplaatst toen mijn ouders allebei overspannen waren. Samen met mijn jongste broer woonde ik tijdelijk bij een pleeggezin en dat was niet altijd leuk. Ook ben ik veel gepest op de school." De heftige jeugd maakte haar onzeker. Ze kreeg sociale angsten, voelde zich eenzaam en kon niet overweg met haar gevoel. Inmiddels weet Christel dat ze zowel ADHD als ADD heeft. "Vroeger was dat minder aanwezig. Ik was een droomkind, stil en teruggetrokken.

"

Ze deed een opleiding voor agogisch werk en werkte lange tijd op een kinderdagverblijf. Tot een burn-out op haar 36ste. "Bij de bedrijfsarts was ik heel emotioneel. Ik vond het moeilijk om feedback te ontvangen en had een heel laag zelfbeeld. Praatgroepen werkten niet voor mij, haptonomie wel. Daar heb ik veel aan gehad." Na de diagnose kreeg Christel te maken met stigma's en bij een reorganisatie verloor ze haar baan. "Ik ben toen vrijwilligerswerk gaan doen bij een inloop voor mensen met een psychische aandoening. Dat was heel fijn, want ik kwam daar mensen tegen die dezelfde dingen hadden meegemaakt.

"

Herstellen doe je zelf

Via Team Herstel van de RIBW volgde ze de cursussen Werken met eigen ervaring en Herstellen doe je zelf. Vanuit de RIBW kwam daarna de vraag of ze interesse had in de opleiding Begeleider specifieke doelgroepen in Eindhoven, met als keuzevak ervaringsdeskundigheid. "Dat leek me wel wat, ook al was ik toen al 46 jaar. Aansluitend kreeg ik een vaste baan. Na twee jaar werd ik gevraagd voor team RIBW Thuis in de Wijk Nijmegen, als begeleider en ervaringsdeskundige. Bij Thuis in de Wijk worden cliënten met een Wlz indicatie begeleid die zelfstandig wonen. Ik heb de uitdaging aangepakt, maar vond het ook wel spannend. Het is een pilot en dat betekent ook zwemmen en veel uitzoeken.

"

Naar eigen zeggen is Christel iemand van bruggen bouwen, in contact komen met andere organisaties en dingen samen doen. "Ik wil samenwerken in het netwerk van de cliënt om te kijken wat het beste werkt. Ook met cliënten leg ik makkelijk contact en we bouwen snel een vertrouwensband op. Ik weet hoe het is om cliënt te zijn en begeleid mensen vanuit mijn eigen ervaring. Ik wil ze vooruithelpen en activeren. Daarbij kijk ik naar wat je wel kunt, niet naar wat je niet kunt. Soms hoor ik dat ik de eerste ben die echt in iemand gelooft.

"

Functie:begeleider
Startdatum:28-05-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:MBO
Contracttype:Vrijwilliger
Salaris:onbekend – onbekend
Uren per week:1 – 40

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met RIBW Nijmegen & Rivierenland via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Nijmegenleeft

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de nijmegenkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

  1. Vacatures nijmegen
  2. Begeleider RIBW Nijmegen & Rivierenland 28-05-2024

Bekijk ook andere vacatures