Vacature Vrijwilligerscoördinator

Vrijwilligerscoördinator in Nijmegen

Vrijwilligerscoördinator Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (24-32 uur)

Nijmegen heeft als oudste stad van Nederland rijke collecties met fysieke overblijfselen, maar het is dankzij de verhalen dat dit Nijmeegse erfgoed relevant blijft in het heden. Bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kan iedereen terecht die een verhaal wil horen of delen over het erfgoed van (het Rijk van) Nijmegen.

Dit doen we momenteel met meer dan 60 vrijwilligers en een jonge staf. Onze missie is niet alleen om dit erfgoed breder bekend te maken, maar ook om met erfgoed maatschappelijke impact te hebben. Geschiedenis ligt in het verleden, erfgoed maken we in het nu.

Het Huis is sinds 2010 gevestigd in de historische Mariënburgkapel, in het hart van de stad. Samen met de stad vertellen wij de verhalen van Nijmegen, zonder vaste collectie, door telkens een ander onderdeel van de geschiedenis uit te lichten. Het Huis kent momenteel een kleine staf van drie medewerkers en heeft een grote rijkdom aan enthousiaste vrijwilligers. Deze vrijwilligers dragen bij aan de openstelling van de Mariënburgkapel, denken en organiseren mee aan onze publieksprogramma's en verzorgen onze marketing en communicatie. Het Huis is als organisatie volop in ontwikkeling.

Afhankelijk van het onderwerp en de doelgroep vertellen we de verhalen van de stad op verschillende manieren, via lezingen, exposities, artist-in-residencies en andere activiteiten. Hierbij werken we nauw samen met het erfgoedveld van Nijmegen en andere maatschappelijke partners in de stad, zoals onderwijsinstellingen of cultuurmakers.


Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis zoekt per 1 juli een vrijwilligerscoördinator (24 tot 32 uur per week).


Wat ga je doen?

 • De functienaam zegt het al: je bent het sociale hart van het Huis. Je signaleert knelpunten bij- en behoeftes van onze vrijwilligers, enthousiasmeert ze en je houdt het vrijwilligersbeleid bij. In overleg met je collega's bepaal je welke vrijwilligersvacatures uitgezet moeten worden en voer je gesprekken met potentiële toekomstige vrijwilligers.
 • Je beheert de Mariënburgkapel en zorgt voor een fijne en veilige werkomgeving voor onze vrijwilligers. Voor kleine reparaties en werkzaamheden steek je zelf de handen uit de mouwen of stuur je onze handige vrijwilligers aan. Voor grote reparaties en werkzaamheden heb je contact met onze onderaannemers.
 • Je bent het praktische aanspreekpunt voor de externe partijen die gebruik maken van de Mariënburgkapel, denkt met hen mee over uitdagingen en helpt waar nodig bij het oplossen daarvan. Denk daarbij aan een filmfestival dat de kapel een week gebruikt en een bijzondere inrichting wil plaatsen, of een historische kring die een lezing wil organiseren. Je zorgt dat de uitvoering - ook in weekenden, 's avonds of tijdens schoolvakanties - goed verloopt.
 • Je stuurt de werkgroep gastontvangst aan. Samen met hen zorg je ervoor dat onze bezoekers een fijn en informatief bezoek aan de kapel en expositie kennen.
 • Samen met de rest van de staf van het Huis blijf je op de hoogte van relevante ontwikkelingen in het (Nijmeegse) erfgoed- en culturele veld en signaleer je mogelijke kansen voor het Huis.

Wie zijn wij?

De vrijwilligerscoördinator is het eerste aanspreekpunt van de vrijwilligers van het Huis. Hij/zij valt daarmee direct onder de , die de vrijwilligerscoördinator zal ondersteunen in verschillende werkzaamheden. Daarnaast werkt de vrijwilligerscoördinator nauw samen met het andere staflid, de programmamaker, en met externe partijen die iets organiseren in de Mariënburgkapel. De vrijwilligerscoördinator geeft leiding aan de groep vrijwilligers die de kapel openstellen voor publiek en dat publiek vertelt over de huidige expositie en de geschiedenis van de kapel. Daarnaast werkt hij/zij samen met andere groepen vrijwilligers, zoals de werkgroep Marketing & Communicatie en de werkgroep Programmering.


Wie ben jij?

Je bent een gedreven professional met ervaring in het werken met vrijwilligers, of in het zijn van een vrijwilliger. Je overlegt net zo lief met een professionele partner die iets in de kapel gaat organiseren, als dat je praat met een vrijwilliger die even zijn/haar hart moet luchten. Je laat vrijwilligers zich gehoord voelen, maar kan ze ook direct aansturen en stimuleren om dat goede idee zélf (mee) uit te gaan voeren. Bovendien ben je niet bang zelf ook praktisch mee te werken. Daarnaast pas je in een organisatie in ontwikkeling, die daarmee de lat steeds hoger legt.


Criteria

 • Minstens HBO werk- en denkniveau.
 • Ervaring met het werken met vrijwilligers en de sociale vaardigheden die daarbij horen.
 • Een flexibele en praktische instelling.
 • Affiniteit met- of interesse in lokaal erfgoed.
 • Goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden (Nederlands).

Pas je niet direct in (alle) bovenstaande criteria, maar zie je jezelf wel onze volgende vrijwilligerscoördinator zijn? Of neem contact met ons op voor meer informatie.


Wat bieden wij?

 • Een betekenisvolle, sociale en centrale functie in een erfgoedinstelling die volop in ontwikkeling is en een belangrijke positie inneemt in het centrum van het Nijmeegse erfgoedveld.
 • Een unieke werkplek met eigen laptop in de historische Mariënburgkapel in het hart van de stad, omgeven door relevante culturele partners zoals het Regionaal Archief Nijmegen, de Bibliotheek, filmhuis LUX en het Festivalhuis.
 • De mogelijkheid om een deel van je flexibele werktijden thuis te werken.
 • Een budget voor trainingen en scholingen.
 • Een arbeidsovereenkomst voor 24 tot 32 uur per week voor de duur van een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.
 • Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris tussen 2.500 en 2.900 bruto per maand bij een volledige werkweek van 40 uur. Daarnaast krijg je 8% vakantietoeslag. Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis verzorgt momenteel geen pensioenopbouw voor zijn werknemers.

Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis wil een inclusieve organisatie zijn, die open staat voor iedereen in de samenleving met een band met Nijmeegs erfgoed in de breedste zin van het woord. Dit streven hebben we vastgelegd in onze organisatiewaarden, die te vinden zijn op onze website .


Heb je aan de hand van bovenstaande tekst nog vragen?

Neem dan contact op met , van het Huis, via .


Heb je interesse?

Stuur dan vóór 28 mei 2024 een motivatie en cv naar .

Functie:vrijwilligerscoördinator
Startdatum:02-05-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:HBO
Contracttype:Vrijwilliger
Salaris:2500 – 2900
Uren per week:24 – 32

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Huis van de Nijmeegse Geschiedenis via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Nijmegenleeft

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de nijmegenkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

 1. Vacatures nijmegen
 2. Vrijwilligerscoördinator Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 02-05-2024

Bekijk ook andere vacatures