Statenlid Peter Kerris (PvdA) roept provinciebestuur op kansen kringloopeconomie benutten

Lijsttrekkerskandidaat voor de Gelderse PvdA Peter Kerris wil de komende jaren focussen op nieuwe werkgelegenheid, bijvoorbeeld in de circulaire economie. “Werkgelegenheid moet de komende jaren onze topprioriteit blijven. Op dit moment zijn 80.000 Gelderlanders werkloos en tot 2020 blijft de groei van banen laag. We moeten nú onze krachten bundelen in de regio’s om te concurreren met de Randstad en de regio Eindhoven, anders is het te laat. Een focus, bijvoorbeeld op de circulaire economie, kan de werkgelegenheid laten groeien.” Hij roept het provinciebestuur op om hier plannen voor te ontwikkelen.

 

Inzet op de circulaire economie, het hergebruik van producten en grondstoffen, zorgt voor nieuwe werkgelegenheid. Onderzoekers komen uit op ruim 7 miljard euro extra omzet per jaar en 50.000 nieuwe banen als we in Nederland vol gaan voor de circulaire economie. Al eerder is door fractievoorzitter Martien Louwers van de PvdA in Arnhem aandacht gevraagd voor de kansen voor de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

 

Circulaire economie is het opnieuw gebruiken van grondstoffen. Grondstoffen worden steeds schaarser. De Nederlandse economie is daar kwetsbaar voor stelt VNO-NCW. Uitgangspunt is dat producten aan het einde van hun levensduur weer omgezet worden  in grondstoffen. Door verbindingen te leggen tussen de creatieve industrie in Arnhem en de kenniseconomie in Nijmegen kan de Stadsregio een duidelijk profiel hierin krijgen.

 

Nadruk op meer hergebruik is ook goed voor toekomstige generaties. We verbruiken zelf minder grondstoffen en leggen zo minder druk op de beschikbaarheid van deze grondstoffen voor de toekomst. Gelderland kent al een Topsectorenbeleid en Innovatiefonds. Kerris wil zich sterk maken dat dit geld, samen met de Stadsregio, werkgevers en het onderwijs, ook wordt ingezet om bedrijven die op een innovatieve manier hergebruik van producten en grondstoffen ontwikkelen te ondersteunen.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.