Vacature Psychosociaal Ondersteuner

Psychosociaal Ondersteuner in Nijmegen

Dokters van de Wereld zet zich middels verschillende zorgprogramma's in voor mensen die worden uitgesloten van gezondheidszorg of die barrières ervaren. Dit doen we met een team van ruim 280 gedreven vrijwilligers en 40 betaalde krachten, omdat wij er in geloven dat iedereen recht heeft op zorg.

Voor de Psychosociale Ondersteuning in ons Zorgcafé zijn wij op zoek naar psychologen, sociaal werkers/psychologisch hulpverleners/POH-ers, psychiaters, SPV'ers die laagdrempelige psychosociale ondersteuning willen bieden aan mensen met een vlucht-of migratieachtergrond.

Zorgcafe
Het Zorgcafé is een toegankelijke plek waar nieuwkomers (asielzoekers, statushouders en ongedocumenteerden) terecht kunnen bij medisch en psychosociaal geschoolde professionals die intensief samenwerken met cultuurcoaches Farsi, Arabisch, Turks en Oekraïens. Als psychosociaal ondersteuner ga je samen met cultuurmediators (die taal en cultuur vertalen) het gesprek aan met nieuwkomers. Het Zorgcafé biedt laagdrempelige zorg aan nieuwkomers met (complexe) psychische problematiek zoals ernstige depressie, angststoornissen en PTSS. Zo lever je een actieve bijdrage aan hun kansen in de Nederlandse gezondheidszorg, terwijl je zelf meer leert over cultuursensitief communiceren en de maatschappelijke context rondom.

Om het zorgcafé draaiende te kunnen houden zijn we regelmatig op zoek naar:

PSYCHOSOCIAAL

Hoe ziet je dag eruit?
Als medisch vrijwilliger in de regio Nijmegen/Arnhem zit er veel afwisseling in je werkzaamheden. Je gaat aan de slag met individuele casuïstiek in het Zorgcafé en kan gevraagd worden om voorlichtingen te geven over bijvoorbeeld GGZ, de toegang tot zorg, gezonde leefstijl, etc. Jouw diverse takenpakket ziet er als volgt uit:


 • Je bent tijdens de spreekuren het eerste aanspreekpunt voor diverse medische vragen die bezoekers hebben en beoordeel je de ernst hiervan.
 • Je voert individuele gesprekken met nieuwkomers over de Nederlandse gezondheidszorg in samenwerking met cultuurcoaches tijdens de inloopspreekuren van het Zorgcafé
 • Je signaleert ernstige psychische problematiek en verwijst door naar-/bemiddelt in de toeleiding naar GGZ.
 • Naast spreekuren kun je ook gevraagd worden om voorlichtingen te geven over gezondheidgerelateerde onderwerpen.
 • Je bemiddelt en biedt ondersteuning aan ongedocumenteerde migranten bij het vinden en inschrijven bij een huisarts.
 • Je registreert gegevens en verslaglegging van de gesprekken in het patiëntenregistratiesysteem van Dokters van de Wereld.

Je profiel

Je vindt het een uitdaging om met jouw medische achtergrond en ervaringen in de zorg een beduidende en zelfstandige rol te spelen in de wekelijkse spreekuren en activiteiten van Dokters van de Wereld. Je hebt affiniteit met (ongedocumenteerde) migranten. Verder voldoe je aan onderstaande criteria waarmee we beogen de continuïteit en kwaliteit van onze diensten te bewaken:

Je hebt een afgeronde opleiding en ervaring als (sociaal)-medisch professional, psycholoog, SPV of POH-GGZ. BIG registratie is geen vereiste.

Ervaring met psychosociale gespreksvoering met vluchtelingen is een pré.

 • Je bent structureel inzetbaar voor minstens 6 maanden gedurende één dagdeel per één à twee weken. Je kan je inschrijven op het rooster.
 • Je bent handig met computersystemen en administratieve handelingen zoals Word en Excel (ervaring met Google Access is een pré).
 • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift en spreekt één andere taal zoals bijvoorbeeld Arabisch, Farsi, Tigrinya, Frans of Engels.
 • Je hebt affiniteit met nieuwkomers (ongedocumenteerden, asielzoekers en statushouders) en de intentie om zelfredzaamheid van de nieuwkomer te versterken.
 • Je bent woonachtig in de regio Nijmegen/Arnhem.

Waar en wanneer ga je werken?

Het Zorgcafé wordt op dinsdag- en donderdagmiddag uitgevoerd op verschillende locaties in Nijmegen/Arnhem waar je ingezet kunt worden:

 • Bij inloophuis 'Gezellig', Ganzenheuvel 56 te Nijmegen, worden spreekuren gedraaid
 • In Café de Klinker, te Nijmegen, worden regelmatig voorlichtingen gegeven, net als in Cafe 'a Beautiful Mess', te Arnhem.

Je werkt volgens een rooster, bij voorkeur op een vaste dag, en wordt hierin begeleid door een programmamedewerker van het Zorgcafé.

Wat hebben wij jou te bieden?
Een uitdagende vrijwilligersbaan waarbij je een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij. Je wordt verwelkomd en begeleid door een professioneel en collegiaal team binnen een informele organisatie. Je reiskosten worden vergoed. We organiseren iedere maand intervisie, ieder kwartaal een teamoverleg en bieden regelmatig professionele trainingen en workshops aan.

Solliciteren?!

Functie:psychosociaal ondersteuner
Startdatum:13-06-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:HBO
Contracttype:Vast
Salaris:onbekend – onbekend
Uren per week:1 – 40

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Dokters van de Wereld via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Nijmegenleeft

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de nijmegenkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

 1. Vacatures nijmegen
 2. Psychosociaal Ondersteuner Dokters van de Wereld 13-06-2024

Bekijk ook andere vacatures