Proef digitale informatiepanelen aan stadsrand

Vanaf 27 september start de gemeente Nijmegen een proef van twee maanden waarbij vier van de zeven digitale route-informatiepanelen (DRIPs) aan de stadsrand een schema van de S100 tonen. Vooral in de spits kan dat handig zijn voor automobilisten om de beste route te kiezen. Dat heeft als effect dat het verkeer in de hele stad beter doorstroomt. De gemeente vraagt automobilisten om hun ervaringen te delen via Twitter of mail.

 

Het schema met de S100 toont waar in Nijmegen op dat moment vertragingen zijn. De automobilist kan dan nog een andere route zonder vertraging kiezen. Als er geen vertraging is, wordt de weg wit weergegeven. Als het verkeer op een deel van een invalsweg of de S100 langzamer (20-30 km/uur) gaat rijden, wordt dat deel oranje in het schema. En bij opstoppingen of heel langzaam rijdend verkeer (0-20 km/uur) kleurt dat wegdeel rood.

Het schema is met name bedoeld voor de automobilisten die regelmatig langs de DRIPs rijden. Zij raken bekend met het S100-schema. Net als de navigatie in de auto wordt het schema op elk paneel getoond in de rijrichting, wat aansluit op de landelijke richtlijnen. Deze S100-schema’s zijn ook te zien zijn rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Als maar 5% van de automobilisten hun route aanpast heeft dat al een positief effect op de verkeersdoorstroming in de stad.

 

De gemeente vraagt automobilisten naar hun ervaringen met deze schema’s: vinden ze het nuttig, hebben ze verbetertips, etc. De verbeterpunten worden gedurende de testfase van twee maanden verzameld. Op grond daarvan past de gemeente de informatievoorziening aan. Automobilisten kunnen reageren via Twitter: @naarnijmegen, of per mail aan naarnijmegen@nijmegen.nl.

 

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.