Partij voor de Dieren bezorgd over waterbommen

De Gelderse Partij voor de Dierenfractie is bezorgd over het gebruik van “waterbommen” tijdens het vuurwerk van de Vierdaagse in Nijmegen. De provincie Gelderland gaf onlangs toestemming voor het gebruik van de waterbommen vanaf een ponton in de Waal. De fractie heeft vragen gesteld aan het college en wil dat ze de toestemming voor het gebruik van de explosieven heroverweegt.

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over het lot van vissen en andere dieren in de Waal wanneer de waterbommen tot ontploffing worden gebracht. Volgens deskundigen van universiteit Leiden kunnen werkzaamheden in het water binnen een straal van 50 meter een directe dood veroorzaken bij vissen, maar ook ernstige inwendige schade aan organen en gehoor tot meer dan één kilometer afstand. Het goede voorbeeld geeft het departement van milieuzaken van de Amerikaanse staat Maine dat waarschuwt om nooit vuurwerk in het water te laten ontploffen vanwege de schade die het aan vissen toebrengt.

Statenlid Luuk van der Veer wil van het college weten op basis van welke gegevens men de conclusie heeft getrokken dat de waterbommen niet schadelijk zouden zijn voor vissen en andere dieren die in de Waal leven. Opvallend is dat provincie Limburg onlangs het gebruik van waterbommen bij een vuurwerk in Mook en Middelaar niet toestond. De fractie wil dat de provincie de toestemming voor het gebruik van de bommen heroverweegt. Luuk van der Veer: “Deelnemers aan de Vierdaagse hebben juist oog voor natuur en milieu. We kunnen ons niet voorstellen dat ze het op prijs stellen wanneer de dieren in de Waal tijdens hun Vierdaagse-vuurwerk op explosieven getrakteerd worden.”

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.