Negende Kindergemeenteraad in Beuningen op 4 april

Op dinsdag 4 april is er voor de negende keer een kindergemeenteraad in het gemeentehuis van Beuningen. Achtenveertig leerlingen van zes basisscholen doen mee.

De leerlingen bedenken concrete plannen rond het thema ‘Samen maken we Beuningen mooier’. ’s Avonds adviseren de leerlingen in de raadsvergadering de kindergemeenteraad over de besteding van een bedrag van €2.500,-. Het beste plan wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Elk jaar organiseert de gemeente Beuningen een kindergemeenteraad. Dit jaar doen leerlingen van basisscholen De Fontein, De Kameleon, De Ruyter, De Triangel, De Wegwijzer en De Klavervier mee. Net als echte gemeenteraadsleden gaan de leerlingen plannen maken voor een beter en mooier gemeente Beuningen.

In Beuningen zijn veel inwoners, verenigingen en bedrijven die gezamenlijke acties en initiatieven hebben om Beuningen mooier, groener, veiliger of socialer te maken. De gemeente vraagt aan elke klas zich te verdiepen in de initiatieven die er in Beuningen zijn. De klas kiest het initiatief uit dat het meest aanspreekt. Samen met de initiatiefnemers is de klas dan de sponsor van het initiatief.

Zelf aan de slag

De kinderen houden zich op 4 april een dag lang op het gemeentehuis bezig met lokale politiek door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema ‘Samen maken we Beuningen mooier’. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen een gesprek met raadsleden, die iets vertellen over hun werk en hun standpun­ten geven over het thema ‘Samen maken we Beuningen mooier’. Hierdoor kunnen de leerlingen hun project­voorstellen goed onder­bouwen.

Kindergemeenteraadsvergadering

’s Avonds tijdens de vergadering van 18.00 tot 19.30 uur in de raadzaal is iedereen van harte welkom. De leerlingen adviseren in de Kindergemeenteraadsvergadering over de besteding van de €2.500. Het project dat met een meerderheid van de stemmen wordt aangenomen, voert de gemeente uit. Voor de kinderen een unieke kans om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De kindergemeenteraadsvergadering is altijd drukbezocht. Daarom staat er in de hal van het gemeentehuis een televisiescherm. Ouders, opa’s, oma’s en andere geïnteresseerden kunnen hiervandaan meekijken naar het debat in de raadzaal.

Bereikbaarheid

Vanwege de mogelijke verkeersdrukte tijdens de kindergemeenteraad vragen we iedereen zoveel mogelijk te voet of per fiets naar het gemeentehuis te komen. Fietsen kunnen voor het gemeentehuis worden gestald. Wie toch met de auto komt, kan deze parkeren op het terrein aan de voorkant en achterkant van het gemeentehuis.

Spel over politiek

In februari heeft ter voorbereiding op de Kindergemeenteraad in het gemeentehuis het spel Democracity plaatsgevonden. Groepen 7/8 van de deelnemende basisscholen hebben aan dit spel mee gedaan. In dit spel konden zij ondervinden hoe het is om politiek bezig te zijn. Tijdens het spel leerden de leerlingen onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Ook enkele raadsleden waren aanwezig om vragen van kinderen te beantwoorden.

Foto: Gemeente Beuningen/Ger Loeffen

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.