Meer transparantie over Nijmeegse financiën via Open Spending

De uitgaven van Nijmegen in een handige app vergelijken met de uitgaven van steden als Utrecht en Enschede. Binnenkort is dat mogelijk, althans als het aan D66 Nijmegen ligt. De democraten stellen volgende week woensdag voor om de financiële gegevens van de stad nog transparanter aan te bieden via ‘open spending’.

Vergelijken met andere steden
Het fenomeen open spending kwam overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk. Steden als Amsterdam, Enschede, Utrecht en Den Haag zijn in Nederland koplopers. Rob Jetten, fractievoorzitter D66 Nijmegen: ‘Het is mooi dat steeds meer Nederlandse gemeenten aan open spending doen. Het maakt het makkelijker om de uitgaven van verschillende gemeenten naast elkaar te leggen. Op websites als blog.openspending.nl kan je dan in een oogopslag zien hoeveelheid geld Nijmegen in vergelijking tot andere steden uitgeeft aan bijvoorbeeld cultuur, sport of het onderhoud van groen.’

Een mooie, volgende stap
Jetten benadrukt dat de gemeente Nijmegen de afgelopen jaren al een flinke slag heeft gemaakt: ‘De website is verbeterd, de financiële jaarstukken zijn een stuk leesbaarder geworden. We zijn dus op de goede weg naar maximale transparantie. Open spending is een mooie, volgende stap”, aldus de D66-voorman.D66 dient het voorstel voor Open Spending in tijdens de bespreking van de Jaarrekening 2013 in de gemeenteraadsvergadering van woensdag 4 juni 2014.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.