Licht waar nodig, donker waar mogelijk

De gemeente Beuningen heeft besloten om de openbare verlichting geleidelijk te moderniseren volgens het motto: licht waar nodig, donker waar mogelijk. Hierbij moeten keuzes gemaakt worden en daarbij vraagt de gemeente Beuningen de mening van haar inwoners. Zij kennen hun omgeving immers het beste. 

Beuningen buiten gewoon verlicht

Alle bestaande verlichting in de buitenruimte wordt getoetst volgens het nieuwe beleid (zie beuningenbuitengewoonverlicht.nl). Veel verlichting wordt geleidelijk omgezet naar duurzamere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld led-verlichting die gedimd of uitgezet kan worden in de nacht. De gemeente begint met het omzetten van de oranje lampen langs de hoofdwegen naar led-lampen. Sommige verlichting staat op plekken waar zij niet nodig is en kan misschien zelfs verwijderd worden. Uitgangspunt is dat er geen verlichting bij komt. Natuurlijk houdt de gemeente hierbij rekening met de veiligheid van onze inwoners en de verkeersveiligheid.

Kijkt u met de gemeente mee?

Deze benadering vergt een andere manier van kijken. Verlichting kan een gevoel van veiligheid geven op een plek die normaal donker is. Dit is eigenlijk schijnveiligheid. Als niemand naar die plek omkijkt, kan er in probleemsituaties geen hulp geboden worden. En moet de gemeente de openbare ruimte in het centrum of bij sportvelden wel verlichten, als reclame- en sportveldverlichting de omgeving ook al van licht voorziet? Of een voetpad na negen uur ’s avonds niet meer gebruikt wordt? Omdat de inwoners hun omgeving het beste kennen, vraagt de gemeente mensen om mee te kijken waar verlichting nodig is en op welk tijdstip. In de donkere maanden van 2017 en 2018 organiseert de gemeente Beuningen kijkavonden. Dan is de buitenverlichting immers het beste te toetsen.

Meld u aan!

Wie mee wil kijken is van harte welkom. Stuur de gemeente een e-mailbericht via gemeente@beuningen.nl met uw naam en adresgegevens en geef hierbij aan dat u graag meedenkt over de openbare verlichting in uw omgeving. U ontvangt dan tijdig meer informatie over de kijkavonden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op beuningenbuitengewoonverlicht.nl.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.