Karin Straus en Hayke Veldman bezoeken ROC en het Technovium

Op donderdag 9 maart brachten VVD Tweede Kamerleden Karin Straus (Onderwijs) en Hayke Veldman (Binnenlandse Zaken) een bezoek aan het Technovium/ROC in Nijmegen.

De Kamerleden gingen in gesprek met dhr. Van Mulkom (lid van CVB), Lambert Teerling en Paul Marcelis (Lerende Euregio) met ‘Duits in het MBO’ als belangrijkste thema. De reden voor het bezoek was de ‘ler(n)ende Euregio’, waarbij het ROC de Duitse taal op een hernieuwde manier in het lespakket opneemt. Dit doet de opleiding door Duits in een beroepencontext aan te bieden. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met MBO-scholen over de grens in Duitsland.

Vervolgens  kregen de VVD Tweede Kamerleden een rondleiding bij het Technovium. Dit is een samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven gericht op technisch MBO onderwijs. De Kamerleden kregen te zien hoe leerlingen worden klaargestoomd voor de beroepspraktijk.

“Het is indrukwekkend wat het ROC Nijmegen allemaal doet om hun leerlingen Euregionale competenties bij te brengen en Duits in de beroepspraktijk vorm te geven. Deze expertise is nu ook voor de andere MBO’s beschikbaar. Wat mij betreft wordt dit nu ook breed opgepakt om de kansen van alle MBO leerlingen op de arbeidsmarkt te vergroten”, aldus Karin Straus.

Ook Hayke Veldman was lovend: “ROC Nijmegen is in het inbouwen van de Duitse taal in de opleiding een prachtige parel, waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen. Hun inzet helpt studenten straks in het met en voor Duitse klanten en bedrijven te werken.”

Om zich een goed beeld te kunnen vormen van wat er in de regio speelt bij scholen, bedrijven en instellingen leggen Tweede Kamerleden jaarlijks tientallen werkbezoeken zoals deze af. Volgens de Kamerleden is de regio rijk aan prachtige praktijkvoorbeelden die ze regelmatig meenemen als inspiratie voor moties (voorstellen voor wetswijziging), schriftelijke vragen aan de Minister of Staatssecretaris of spreekteksten tijdens een overleg of debat.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.