Huurders Zwanenveld eisen onderhoud en aanpak schimmelwoningen

Huurders uit de wijk Zwanenveld 40e straten zijn begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk steun in de wijk voor renovatie van de woning, een lagere huur en aanpak van overlast van ratten. In twee dagen tijd zijn er al meer dan zestig ondersteuningen opgehaald. Het betreft een buurt met ongeveer 270 woningen. Bewoners krijgen hierbij steun van de Nijmeegse SP, en van SP Kamerlid Sandra Beckerman. De ondersteuningen gaan aangeboden worden aan verhuurder Portaal.

De Nijmeegse SP ging eerder buurten in Zwanenveld en stuitte op ontevredenheid van huurders over het onderhoud aan de woningen en de uitgestelde renovatie. Tijdens een daar op volgende bewonersavond in mei hebben huurders een vijftal eisen opgesteld. De komende week zullen bewoners de wijk in gaan om steun te verzamelen onder zoveel mogelijk huurders. Komende zaterdag krijgen ze daarbij hulp van SP Kamerlid Sandra Beckerman. Als eerste eisen de huurders een grondige aanpak van de schimmel en vochtplekken in de woningen.

Ook eisen ze renovatie van hun huis: een goed geïsoleerd huis, met dubbele beglazing, nieuwe kozijnen en deuren, dakisolatie en goede ventilatiemogelijkheden. Een derde eis is aanpak van de hardnekkige rattenplaag in de buurt. Een vierde eis is huurverlaging totdat de renovatie is uitgevoerd. Huurders eisen een huurprijs van maximaal €400,- en opschorting van de be­taling van het onderhoudsfonds. Als laatste willen de huurders meer zeggenschap en invloed zodat er beter naar de belangen en klachten wordt geluisterd.

Een paar citaten uit het buurtonderzoek dat de SP Nijmegen heeft gehouden.

  • De ramen tochten, er is achterstallig onderhoud. Ik voel me erg ondergeschoven t.o.v. de rest van Nijmegen.
  • Veel vocht en schimmel. Portaal zegt, we doen nog niets want “Het is onderdeel van een traject, dit willen we bij iedereen doen”. Maar ze doen ondertussen helemaal niks.
  • Wij moesten zelf de oude schuur weghalen, anders moeten we betalen. Portaal staat je niet te woord, ik moet er zelf steeds achteraan.
  • Ik heb zelf actie ondernomen tegen de schandalig, rotte kozijnen. Kreeg de mededeling dat er geen groot onderhoud gedaan wordt aan individuele huizen.
  • Ik heb schimmel op het plafond. Portaal zegt dat ik het zelf op moet lossen.
  • Veel te hoge huur en ze doen niets aan onderhoud.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.