GroenLinks: Hard werken om Nijmegen energieneutraal te maken

 

Nijmegen – De Nijmeegse ambitie om in 2045 energieneutraal te zijn wordt breed gedragen door alle politieke partijen. ´Energieneutraal´ betekent dat er evenveel energie wordt opgewekt als dat er wordt verbruikt. Een energieneutrale stad biedt voordelen op het gebied van economie (werkgelegenheid voor isolatiebedrijven en installateurs van zonnepanelen), luchtkwaliteit (geen fijnstof), klimaat (nauwelijks CO2-uitstoot), leveringszekerheid (hernieuwbare bronnen raken niet op) en de afhankelijkheid van buitenlandse regimes (geen steun aan onfrisse dictaturen). Dus genoeg argumenten vóór zon, wind en biomassa, tenminste zo lijkt het.

Je zou zeggen dat het einde van het fossiele tijdperk zo vanzelf wel aanbreekt. Maar het tegendeel is waar: om de ambitie van een energieneutraal Nijmegen te behalen zullen alle zeilen bijgezet moeten worden. Dat is waar GroenLinks ook de komende jaren vol op wil inzetten.

Het aantal zonnepanelen op daken zal de komende jaren sterk moeten stijgen. Voor particuliere woningbezitters zijn zonnepanelen vaak al een rendabele investering, maar voor huurders en ‘daklozen’ (flatbewoners, eigenaren van een monumentaal pand) blijft het lastig. Het SER-energieakkoord heeft het niet gemakkelijker gemaakt om zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld het gemeentehuis of kantoorpanden te leggen, maar het kán wel.

Hetzelfde geldt voor de productie van windenergie aan de randen van Nijmegen. In andere plaatsen zijn ´winddelen´ een groot succes, en dat kan ook hier. Met winddelen koopt een groot aantal burgers gezamenlijk een windmolen. De opbrengsten worden verdeeld. Organisatorisch heeft dat nog heel wat voeten in aarde, maar het kán wel.

Niemand is tegen duurzame energie, maar de handen moeten flink uit de mouwen om de duurzame ambities te halen. Gelukkig zijn er in Nijmegen verschillende ondernemende initiatieven volop bezig de mogelijkheden te benutten. Denk aan NovioVolta en het Windpark langs de A15. Zij laten het niet bij mooie ambities, maar herscheppen met hun blote landen het energielandschap. Dit soort pioniers kan rekenen op alle steun van GroenLinks. Samen maken we een mooie stad!

Jos Reinhoudt
raadslid GroenLinks Nijmegen

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.