Energiebesparing gemeentelijke gebouwen krijgt extra impuls

Het energiezuiniger maken van de gemeentelijke gebouwen is succesvol. In 2014 wordt niet alleen flink minder energie verbruikt, maar ook 400.000 euro bespaard. Het stadhuis, parkeergarage Eiermarkt en verschillende andere gebouwen zijn aangepakt. Reden voor de gemeente om ook de komende jaren flink te investeren. De investeringen betalen zichzelf terug.

De gemeente Nijmegen besloot in 2012 om extra geld in te zetten voor de verduurzaming van de eigen gebouwen, vier miljoen voor twee jaar. De winst die deze energiebesparing oplevert wordt ingezet voor nieuwe duurzaamheidmaatregelen. Zo heeft de gemeente een vliegwiel gecreëerd voor energiebesparing. Vanwege het succes stelt het college van burgemeester en wethouders aan de raad voor om een structureel krediet van twee miljoen per jaar in te zetten om de panden duurzamer en beter te maken. Het geld komt terug door de lagere energierekening en lagere service- en onderhoudskosten.

Het gemeentelijk vastgoed bestaat uit meer dan 600 panden, waarvan circa 70 panden behoren tot het maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, sportaccommodaties, wijkcentra en dienstgebouwen. Deze gebouwen verbruiken bij elkaar jaarlijks circa 17 miljoen kWh aan elektriciteit en twee miljoen m3 aardgas.

In 2013 zijn bij acht panden, waaronder wijkcentra en gymzalen, onderhoudswerkzaamheden aan het dak gecombineerd met het aanbrengen van (extra) dakisolatie, en bij schilderwerk is enkelglas vervangen voor goed isolerend HR++ glas. Bij vervanging van verlichting is altijd gekozen voor zuinigere TL of zelfs LED verlichting. Ook het stadhuis is en wordt aangepakt . Met (dak)isolatie, drielaags glas, zonnepanelen en andere maatregelen. Hiermee zal het f-energielabel van het gemeentehuis veranderen in een b-energielabel en bespaart de gemeente ruim 65.000 euro en 1041 ton CO2 per jaar. De CO2 besparing staat gelijk aan het energieverbruik (gas en elektra) van 208 huishoudens.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.