D66: Haal Tesla-fabriek naar regio Arnhem-Nijmegen

D66 wil dat Arnhem en Nijmegen samen met de provincie Gelderland een lobby start om een nieuwe Tesla-fabriek naar de regio te halen. Dit zou volgens D66 een waardevolle versterking zijn van de regionale economie.

D66-fractievoorzitter in Arnhem Sabine Andeweg en D66-raadslid in Nijmegen Pieter van Megen willen zich hiervoor inzetten: “Het zorgt voor nieuwe werkgelegenheid, past perfect in het topsectorenbeleid en versterkt het duurzame imago van onze steden en de regio.”

Uitbreiding Tesla

Op dit moment maakt de Amerikaanse producent van elektrische auto’s zo’n 90.000 auto’s per jaar. In 2018 moet dit aantal zijn gegroeid naar minimaal 500.000 auto’s op jaarbasis. Om dit te realiseren moet Tesla de productiecapaciteit fors uitbreiden. De fabrikant heeft laten weten dat het de nieuwe fabriek in Europa wil neerzetten. In antwoord op kamervragen heeft minister Kamp van Economische Zaken onlangs laten weten zich te willen inzetten om de fabriek naar Nederland te halen. Aangezien er nu al een assemblagehal in Tilburg staat, is dit ook voor het bedrijf een logische keuze.

Goed vestigingsklimaat

D66 wil dat de colleges van Arnhem en Nijmegen samen met andere overheden uit de regio en partijen als de Economic Board Arnhem-Nijmegen en Oost NV zich in gaat zetten om deze fabriek naar de regio te halen. Dit zorgt voor broodnodige werkgelegenheid en is ook voor Tesla een interessante optie.

Van Megen: “Met NXP en de Novio Tech Campus, de grote binnenhaven, de goede spoor- en autoverbindingen met Duitsland en de goed aangeschreven technische opleidingen van de Radboud Universiteit en HAN zijn er veel interessante vestigingsfactoren aanwezig. Daarnaast is Nijmegen natuurlijk European Green Capital in 2018, de komst van Tesla zou een mooie bekroning hiervan zijn die ook gunstig afstraalt op het imago van Tesla. Wat D66 betreft, past het DNA van Tesla perfect bij dat van de regio. We mogen als regio trots zijn op wat we in huis hebben en hoeven niet bang te zijn om die trots uit te dragen richting Tesla.”

Regionale samenwerking

Hoewel Tesla heeft aangegeven pas eind volgend jaar een beslissing te nemen over de plek van de nieuwe fabriek wil D66 dat de colleges nu al de mogelijkheden gaan bekijken. D66-fractievoorzitter in Arnhem Sabine Andeweg: “Dit soort beslissingen kennen een lange aanloop. Het is zaak om zo snel mogelijk de kennis, kracht en unieke mogelijkheden die onze regio heeft onder de aandacht te brengen van het bedrijf. Een lobby kun je niet te vroeg starten, wel te laat. Ik hoop dan ook van harte dat beide colleges een voortrekkersrol willen nemen bij het starten van de lobby om samen met anderen te zorgen dat Tesla zijn fabriek in de regio vestigt.”

Raadslid Pieter van Megen zal aankomende woensdag mondelinge vragen stellen aan het Nijmeegse college over dit onderwerp.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.