CDA Nijmegen pleit voor goede voorlichting omtrent sexting

Het CDA Nijmegen heeft het college van B&W vragen gesteld over voorlichting over sexting. Sexting is het sturen van naaktfoto’s of filmpjes via de social media. Het CDA ziet graag dat er in Nijmegen, net als in Amsterdam en Tilburg, een voorlichtingscampagne gestart wordt om niet alleen jongeren maar juist ook ouders en leerkrachten te informeren over sexting en het voorkomen daarvan.

Uit een peiling van Sense onder 1062 scholieren blijkt dat 1/3 van de jongeren weleens het verzoek heeft gehad voor een naaktfoto of filmpje. Bijna 23% heeft weleens een naaktfoto of filmpje van zichzelf gemaakt, deze worden voornamelijk via Snapchat of Whatsapp (84%) verspreid. Een vijfde van alle jongeren heeft weleens een foto doorgestuurd van iemand anders.[1] Het verspreiden van deze foto is naast onwenselijk, ook strafbaar.

In de reportage van Nieuwsuur kwam een van de slachtoffers aan het woord, haar foto was verspreid op haar school.[2] De gevolgen hiervan zijn groot, met name de psychische gevolgen voor het slachtoffer. Dit heeft mede te maken, zo zegt ook Michiel Bijl van de Amsterdamse zedenpolitie, dat de beelden in goed vertrouwen zijn gestuurd, de schok is dan ook groot als de beelden wijdverspreid zijn.

De gevolgen van een onbezonnen moment kunnen dus erg groot zijn. Juist daarom maakt de Nijmeegse CDA-fractie zich zorgen. Wat in goed vertrouwen gebeurt, kan door onwenselijke handelingen ongewenste gevolgen hebben. Amsterdam en Tilburg zijn hierom voorlichtingscampagnes gestart, niet alleen voor jongeren, maar juist ook voor ouders en leerkrachten. Het CDA stelt vragen aan het College van B&W over hoe in Nijmegen aan informatie/voorlichting wordt gedaan over bewustwording van eventuele gevolgen en hoe slachtoffers worden begeleid/opgevangen.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.