Actie voor schonere lucht in Nijmegen

GroenLinks lanceert startnotitie tegen fijnstof

GroenLinks Nijmegen lanceert vandaag een startnotitie om de lucht in Nijmegen de komende jaren schoner te maken. De partij noemt 8 mogelijke maatregelen om de fijnstofoverlast in Nijmegen te lijf te gaan. Raadslid Pepijn Oomen: “Wij willen snel met de gemeenteraad bespreken hoe we kunnen werken aan gezonde lucht voor bewoners van onze mooie stad. Uit Europees onderzoek blijkt dat fijnstof veel gevaarlijker is dan tot nu toe wordt aangenomen. Actie is nodig!”

Belangrijkste maatregel uit de startnotitie is de invoering van een Nijmegen-norm. De uitstoot van fijnstof kan dan 20 procent onder de Europese norm komen te liggen. GroenLinks-fractievoorzitter Pepijn Boekhorst: “Vorige maand stelde staatssecretaris Mansveld dit ook voor. Wij willen echter niet wachten op het kabinet, maar zo snel mogelijk zelf aan de slag gaan. Nijmegen verdient het om schone lucht in te ademen!”

Naast deze Nijmegen-norm noemt de fractie een flink aantal andere maatregelen die op korte termijn de emissies kunnen terugdringen. Boekhorst: “Te denken valt aan een stimuleringspakket om de bevoorrading van winkels, rijscholenauto’s en taxi’s schoner te maken, en investeringen in het verduurzamen van de scheepvaart.” Bovendien pleit de fractie voor het verplaatsen van brommers en scooters van het fietspad naar de rijbaan. Een veilige en gezonde maatregel, aldus Oomen: “Fietsers ademen in het verkeer het meeste fijnstof in, afkomstig van brommers en scooters. In de vier grote steden, Amsterdam voorop, worden nu plannen gemaakt om de scooters en snorfietsen naar de rijbaan te verplaatsen. Wij willen dat Nijmegen hieraan gaat meedoen.”

Fijnstof is een sluipende moordenaar. Langdurige blootstelling aan fijnstof verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden, zelfs bij concentraties beneden de officiële Europese norm. Tot die conclusie komt een Europees consortium van onderzoekers na het analyseren van 22 studies onder 367.251 Europeanen. Fijnstof is de verzamelnaam voor deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze diep in de longen doordringen. Het autoverkeer is een belangrijke bron, maar ook scheepvaart, fabrieken en verwarmingsinstallaties dragen bij. Er sterven jaarlijks 18.000 Nederlanders tien jaar eerder door de fijnstofemissies, bijna net zo veel als het aantal slachtoffers door roken. Pepijn Boekhorst: “Maar met deze notitie krijgen we best eenvoudig een gezondere stad!”

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.