ZomervakanZIE in het muZIEum

Sporten of genieten in de buitenlucht terwijl je niets ziet. Voor veel mensen is dat maar moeilijk voor te stellen. De blinde en slechtziende gidsen van het muZIEum in Nijmegen krijgen dan ook vaak de vraag hoe ze dat doen. Dagelijks laten zij bezoekers ervaren hoe het is om niet of slecht te zien. Tijdens vakanties organiseert het muZIEum extra activiteiten om bezoekers nog meer van de wereld van blinden en slechtzienden te tonen. Van 25 juli tot en met 4 september kunnen zij zonder zicht tandemfietsen. Ook is er een zomerse proeverij in het donker, geschikt voor jong en oud.

Samen op één fiets
Wat merk je nog van stad en natuur als je zonder te zien fietst? En is fietsen zelf dan nog wel zo makkelijk? Tijdens de zomervakanZIE ondervinden bezoekers het zelf door op de tandem te stappen. De persoon achterop mag een blinddoek of simulatiebril dragen om de wereld door de ogen van een blinde of slechtziende te zien. Daarbij dient hij de controle deels uit handen te geven en volledig te vertrouwen op degene die stuurt. De route van ongeveer anderhalf uur leidt door het stadscentrum en de mooie natuur van Nijmegen. Wanneer het zicht wegvalt, moeten bezoekers terugvallen op wat ze horen, ruiken en voelen. En dat is in het rumoerige centrum heel anders dan in de prachtige Ooijpolder. Onderweg kunnen bezoekers van plaats wisselen, om zo ook te ervaren hoe het is om vertrouwen te krijgen en de omgeving voor de ander te beschrijven.

Zomerproeverij in het donker
Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan een zomerproeverij, geschikt voor jong en oud. In het donker krijgen zij lekkere en gekke hapjes voorgeschoteld. De proeverij wordt begeleid door een blinde of slechtziende gids, die vertelt welke rol de zintuigen spelen bij het eten. Bovendien ervaren bezoekers wat er gebeurt als ze niet zien wat ze in hun mond stoppen. Meer informatie op: muzieum.nl

Verschillende belevingen
In het muZIEum kunnen bezoekers kiezen uit twee belevingen. In de donkerbelevingen ervaren zij totale duisternis. Tijdens Expeditie ribbelroute, een wandeling door het centrum van Nijmegen, simuleert een virtualrealitybril diverse vormen van slechtziendheid. Alle rondleidingen worden gegeven door blinde en slechtziende gidsen. In verband met de Nijmeegse Vierdaagse is het muZIEum van 11 tot en met 24 juli gesloten.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.