Zoek mee naar een Romeins amfitheater

Op 1 mei veroveren gladiatoren het wijkcentrum in Nijmegen-West. Jong en oud kunnen deelnemen aan gratis activiteiten en kennis maken met het rijke verleden van de oudste stad van Nederland. Alle bezoekers worden uitgenodigd om mee te denken over de plek van een amfitheater.

In Nijmegen-West lag 2000 jaar geleden een grote Romeinse stad, Ulpia Noviomagus. Mogelijk bevond zich daar ook een amfitheater waar gladiatoren vochten. Gemeente Nijmegen nodigt bezoekers aan de Romeinendag uit om mee te denken over waar deze arena precies gelegen zou kunnen hebben. Dit gebeurt aan de hand van een metersgrote kaart waarop de opgegraven gebouwen uit Nijmegen-West zichtbaar zijn. Gladiatoren demonstreren hoe het er 2000 jaar geleden in de arena’s van het Romeinse Rijk aan toe ging.

Op de Romeinendag is er veel aandacht voor archeologie. Onder leiding van archeologen van gemeente Nijmegen, leden van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Archeohotspot Nijmegen kunnen bezoekers zelf aan de slag als archeoloog. Romeinse vondsten komen tot leven, scherven worden weer servies en Romeins Nijmegen krijgt een gezicht. Er zijn leuke doe-activiteiten voor jong en oud om kennis te maken met Romeinse vondsten en er is een archeologisch spreekuur.

Het archeologisch programma is omlijst met Romeinse kinderactiviteiten, een rondleiding door Romeins Nijmegen-West en een hapje uit de Romeinse keuken. Bovendien kunnen bezoekers in de bibliotheek in de Biezantijn een uitdagende Romeinenquiz doen en Romeinse spellen spelen. Ook draait er een documentaire en is er een uitgebreide leestafel met boeken over de Romeinen.

De gemeente Nijmegen heeft het initiatief genomen om de geschiedenis van de stad beter zichtbaar en voelbaar te maken voor haar inwoners. Op een toegankelijke en laagdrempelige manier komen de bezoekers van de Romeinendag in contact met restanten uit de Romeinse tijd en ervaren zij zelf wat het belang van archeologie is. Onder het motto: Nijmegen graaft verder!

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.