Zilveren Waalbrugspeld voor zuster Vincentia

Zuster Vincentia (93) is onlangs voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor haar jarenlange verdiensten als begeleider van zieken en familie voor de gemeenschap van schippers, kermis en circus.

Na haar pensionering in 1980 als afdelingshoofd CWZ heeft zuster Vincentia de zorg voor zieken op zich genomen. Ze heeft bijzondere zorg voor zieken in het CWZ, maar ook voor zieken in de nationale binnenvaart, circus- en kermisgemeenschap, die een beroep op haar kunnen doen. Ze is vier keer per week meerdere dagdelen en zo vaak als nodig is in het CWZ. Niet altijd kunnen de gewone, gebaande, wegen bewandeld worden. Het is niet altijd mogelijk voor betrokkenen om ter plekke de juiste hulp te vinden. Zieke familieleden kunnen soms niet bezocht worden omdat men een werkplek heeft die niet in de naaste omgeving is. Zuster Vincentia zorgt dan met een begripvol oor dat betrokkenen goed opgevangen worden en geeft zo nodig hulp.

Ondanks het feit dat ze haar katholieke identiteit (kloosterzuster) belangrijk vindt, heeft zij oog voor de mens die niet gelovig is.In de gemeenschap van schippers, kermis en circus voelt zij zich als een vis in het water. Naast haar zorg voor de zieken toont ze haar inzet bij de eucharistie, telt na afloop de collectegelden, zorgt voor licht bij het aansteken van de kaarsen, zingt mee in het koor, helpt bij het samenstellen van de viering en verzorgt vaak de eerste lezing. Na de viering op het KSCC-Schipperscentrum spreekt zij met parochianen en heeft altijd een luisterend oor. Daarnaast organiseert ze met anderen ook activiteiten voor de Werkgroep Soos.

Ook thuis ontmoet zij mensen van allerlei pluimage en is zij ongeacht haar leeftijd nog steeds in staat om een helpende hand te bieden of iets te regelen. Voor de artsen is zij bovendien een welkome aanvulling bij de geestelijke zorg. Zij kan bij onduidelijkheid over een doktersverklaring aan de zieken uitleggen wat hiermee bedoeld wordt.

Foto: Gemeente Nijmegen

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.