Zilveren Waalbrugspeld voor mevrouw H.J.M.A. van den Berg en de heer A.J.M. Beukering

Mevrouw H.J.M.A. van den Berg (70) en de heer A.J.M. Beukering (72) ontvangen op 14 december 2014 een Zilveren Waalbrugspeld. Zij krijgen de onderscheiding voor hun verdiensten met het gedurende 32 jaar maken van theatervoorstellingen en het geven van cursussen op het gebied van repertoiretoneel en improvisatietheater bij het Vrijdagtheater en het exploiteren van hetzelfde theater.

Mevrouw Van den Berg is regisseur en eigenaar van het Vrijdagtheater samen met de heer Beukering. Mevrouw Van den Berg heeft zich 32 jaar lang in dienst gesteld van het Vrijdagtheater. Haar specialiteit is het vanuit de persoonlijke verhalen en thema’s van haar cursisten een improvisatie en bewegingsvoorstelling te maken. Zij heeft zich haar werkzame leven bij het Vrijdagtheater altijd laten inspireren door Pina Bausch. Zij heeft zich niet zozeer laten (ver)leiden tot maatschappelijke actualiteit, maar altijd de persoonlijke actualiteit en dualiteiten als uitgangspunt genomen. In haar laatste stuk over dementie “Kwijt” vallen deze actualiteiten toevalligerwijs wel heel mooi samen.

De heer Beukering heeft zich 32 jaar lang in dienst gesteld van het Vrijdagtheater om theaterpubliek in en ver buiten Nijmegen van repertoire- en improvisatietoneel te laten genieten en amateurspelers op te leiden tot professioneel niveau. Hij heeft dat op onnavolgbare en eigenzinnige wijze gedaan, waarbij hij zich nooit heeft laten leiden door populariteit, maar zijn eigen fascinatie en eigen idee van wat een goed stuk moet zijn voorop gesteld heeft.

Zij wisten toneel te regisseren op een hoog niveau met heel weinig middelen.

Met de keuze van mevrouw Van den Berg en de heer Beukering het Vrijdagtheater op 31 december 2014 te beëindigen verdwijnt er in de stad Nijmegen een uitzonderlijk en intiem theater, dat vele toeschouwers uit Nijmegen en de wijde omtrek een gedenkwaardige avond of middag heeft bezorgd en vele cursisten de basisbeginselen van het toneel heeft bijgebracht.

Loco-burgemeester Helmer-Englebert reikte de Zilveren Waalbrugspeld uit aan mevrouw H.J.M.A. van den Berg en de heer A.J.M. Beukering op 14 december 2014 om 18.00 uur in het Vrijdagtheater, Derde Walstraat 98 in Nijmegen.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.