Zilveren Waalbrugspeld voor Gijs Hoogenboom

De heer G. Hoogenboom (77) ontvangt op 22 oktober de Zilveren Waalbrugspeld. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten als adviseur en stadsgids bij het Gilde Nijmegen gedurende de afgelopen 25 jaar.

De heer Hoogenboom werd kort na de oprichting lid van het Gilde Nijmegen. Twee wandelingen heeft hij opgezet en uitgevoerd voor de Goffert en de Hazenkamp (o.a. over de oorlogsperiode) en deze ook gebruikt voor ‘de nacht van de ommetjes’, wandelingen die hij uitzette en maakte in de wijk. Ook voor schoolkinderen in de Hazenkamp maakte hij wandelingen die aansloten bij projecten die zij op school uitvoerden. In 2012 zette hij dertien ‘Mijmeringen’ op papier over de historie van Goffertpark, Hazenkamp en Willemskwartier. Voor de wijk Bottendaal ontwierp hij een rondwandeling met het thema oorlog/frontstad. In de Nijmeegse binnenstad maakte hij ook veel rondwandelingen via het Gilde. Speciale wandelingen waren gewijd aan o.a. de Romeinse waterleiding en het tijdperk van de Kolonialen in Nijmegen. De heer Hoogenboom zorgde er verder voor dat de Gildegidsen bij hun rondwandelingen ook regelmatig de Titus Brandsmakapel aan de Doddendaal aandeden, die dienst deed als creatieve opvang van daklozen. Door het bezoek aan dat gebouw werd weer geld gegenereerd voor die daklozenopvang.

Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van de ‘Pelgrimsroute’. Hij werkte mee aan het boekje ‘Pelgrimstocht door Nijmegen’, waarvan hij nu een diapresentatie voorbereidt. Voor het 4&5 meicomité deed hij onderzoek naar de begraafplaatsen aan de Groenestraat, het Engelse kerkhof Jonkerbosch en Vredehof. En als lid van de Stevenskring verzorgt hij ook rondleidingen in de Stevenskerk en doet dienst in het winkeltje en het ‘keukentje’.

Mede door toedoen van de heer Hoogenboom kreeg het Gilde de Wijkprijs Centrum en Benedenstad tijdens de viering van het 2000-jarige bestaan van Nijmegen in 2005. Daarnaast was hij ook actief als vrijwilliger voor voetbalclub SCE en hockeyclub ZOW (thans QZ). Hij zat in de ouderraad van het NSG en van de Detailhandelsschool. Bij deze laatste school zat hij ook in de medezeggenschapsraad. In veel opzichten maakte hij zich binnen en buiten het Gilde meer dan 25 jaar lang verdienstelijk voor de stad, haar bewoners en haar bezoekers. Veelal konden zij rekenen op de vakkennis die hij vanuit de bouw meebracht, maar ook zijn liefde voor de stad en haar geschiedenis kwam tot uitdrukking tijdens de talloze rondleidingen die hij met veel enthousiasme verzorgde. Hij wordt geprezen om zijn punctualiteit en tomeloze inzet.

De burgemeester reikt de Zilveren Waalbrugspeld uit aan Gijs Hoogenboom tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid op 22 oktober om 16.30 uur in de St. Stevenskerk.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.