Wie wordt de Nijmegenaar van het Jaar 2017?

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen op 8 januari wordt traditiegetrouw de ‘Nijmegenaar van het Jaar’ bekend gemaakt.

Met deze prijs, die deze keer voor de tiende keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De drie kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn Rhea Khoeblal, Maurice Orth en Heleen Vermeulen.

Nijmegenaren konden zoals ieder jaar de afgelopen tijd kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’. Een onafhankelijke voordrachtscommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van vijf kandidaten. Het digitale stadspanel, met ongeveer 4000 Nijmegenaren, nomineerde drie kandidaten en wees de winnaar aan.

De kandidaten zijn (in alfabetische volgorde):

Rhea Khoeblal
Rhea Khoeblal is een straatpianiste, pianolerares en organisatrice van “Buiten spelen piano’s”. Ze zit in een rolstoel, maar dit weerhoudt haar er niet van om zich in te zetten voor vluchtelingen, bijles wiskunde te geven aan kinderen en volwassenen en geld in te zamelen om meer openluchtpiano’s mogelijk te maken. Rhea is onder meer initiatiefnemer van het plaatsen van de piano die nu in het station van Nijmegen staat.

Maurice Orth
Maurice Orth is de drijvende kracht achter Tomoda Judo (tomoda betekent vrienden). Hij is heel actief met sport, talenten en breedtesport, is op veel basisscholen (vooral in aandachtswijken) een graag geziene gast, geeft weerbaarheidstrainingen en traint ook met ouderen (valpreventie). Hij acteert al jaren op een zeer hoog niveau en behaalde in 2017 ook succes met de jeugd op diverse toernooien. Door een fusie met Judo Beuningen is de club gegroeid.

Heleen Vermeulen
Heleen Vermeulen heeft als directeur van het muZIEum samen met haar team en bestuur een uitzonderlijke prestatie geleverd door met inzet van een hernieuwd en overtuigend businessplan het muZIEum te laten doorstarten op een nieuwe locatie. Op deze nieuwe locatie kan het muZIEum doorgroeien naar meer dan 40.000 bezoekers en kunnen nog meer blinde en slechtzienden (mensen die over het algemeen geen of een beperkte toegang hebben tot de arbeidsmarkt) aan werk worden geholpen. In het muZIEum wordt een voor Nederland unieke ervaring geboden dmv rondleidingen in het volstrekte donker en via een operatie ribbelroute door de buitenruimte/binnenstad van Nijmegen. Het muZIEum biedt nu al werk aan ca. 50 blinden en slechtzienden.

Eerdere winnaars
De titel Nijmegenaar van het Jaar is (sinds de start in 2008) achtereenvolgens gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation dat Academische Jaarprijs 2009 won), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (bestuurslid van Nijmegen4KidsRights), Rob Jaspers (verslaggever Gelderlander), Toine Tax, (directeur poppodium Doornroosje), Hendrik-Jan Derksen (online community Welcome to Nijmegen) en Eugenie Aartsen (Stichting gratis2dekansj

(Bron: Gemeente Nijmegen)

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.