WO2 historie Golfbaan Het Rijk van Nijmegen

Aanstaande donderdag 15 september, om 16.00 uur, onthullen Wiel Lenders (Directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en Hans Blaauw (Algemeen Directeur Het Rijk Golfbanen) een informatief bord over de Tweede Wereldoorlog historie van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen. De datum van deze onthulling is niet uit de lucht gegrepen. Aanstaande zaterdag is het exact 72 jaar geleden dat Operation Market Garden in Groesbeek van start ging. Deze luchtlandingsoperatie was van uiterst groot belang voor het verloop van de oorlog en de uiteindelijke bevrijding van Nederland en Europa.

Hans Blaauw: “Door de ligging tussen de Duitse grens en de bruggen bij Nijmegen en Arnhem, kent de omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen een rijke Tweede Wereldoorlog historie. Het uitzicht dat golfers vanaf het noordelijke gedeelte onze baan hebben, was in september 1944 onderdeel van één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden. Binnen ons GEO-beleid zien wij het als onze verantwoordelijkheid om onze gasten bewust te maken van deze historische gebeurtenis.”

Wiel Lenders: “Voor het vervolg van de Tweede Wereldoorlog was de luchtlanding van groot strategisch belang. Na de bevrijding van het Rijk van Nijmegen kon van hieruit het Rijnlandoffensief (met o.a. Operatie Veritable) in het voorjaar van 1945 worden ingezet. Dit was de grootste geallieerde campagne in Noord-West Europa en wordt door historici ook wel de ‘Final Push’ genoemd.”

Operation Market Garden
Op zondag 17 september 1944 ging Operation Market Garden van start en kwam het eerste deel van de luchtlandingstroepen neer in Groesbeek. In de dagen die daarop volgden werden onder leiding van generaal James Gavin bijna 8.000 Amerikaanse parachutisten van de 82ste Airborne Divisie in de omgeving van Groesbeek gedropt en veranderde Het Rijk van Nijmegen in een hels frontgebied. De bruggen over de Waal werden ongeschonden veroverd, maar moesten in de daarop volgende weken flink worden verdedigd tegen alle Duitse aanvallen. Uiteindelijk werden grote delen van het gebied ten zuiden van Nijmegen bevrijd.

GEO-aandachtsgebied: Mens & Samenleving
Golfbaan Het Rijk van Nijmegen is GEO-gecertificeerd. Dit wereldwijd geaccepteerde milieukenmerk vormt het onafhankelijke bewijs dat het golfbaanbeheer van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen duurzaam is. Het doel van duurzaam golfbaanbeleid is het behalen van een optimale speelkwaliteit die in goede harmonie is met de natuurlijke omgeving, de economisch gezondheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de golfbaan. Landschap & biotopen, Water, Energie & hulpbronnen, Product- & ketenbeheer, Milieukwaliteit, Mens & samenleving zijn hierbij de belangrijkste zes aandachtsgebieden.

Golfers bewust maken van de Tweede Wereldoorlog historie van de omgeving waarin zij golfen is, wat Het Rijk van Nijmegen betreft, een belangrijk aspect van het laatst genoemde aandachtsgebied. Voor meer informatie over Golfbaan Het Rijk van Nijmegen kijkt u op www.golfenophetrijk.nl.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.