Witte streep uit WOII terug in Eerste Walstraat

In de Eerste Walstraat is maandag een witte streep op een tuinmuur geschilderd door de gemeente Nijmegen. De streep was daar al in de Tweede Wereldoorlog aangebracht, maar is in de loop van de jaren vervaagd. Jo van Son, 92 jaar, vroeg de gemeente om de streep weer op te schilderen. Hij woonde in de oorlog op de hoek van de Eerste Walstraat en de Piersonstraat en heeft veel herinneringen aan de streep.

De Duitsers hebben de streep geschilderd op de tuinmuur in de Eerste Walstraat die tegenover de Piersonstraat ligt. Dat moest voorkomen dat Duitse chauffeurs, komende uit de Piersonstraat, in het donker rechtdoor tegen de tuinmuur op zouden rijden. In het verduisterde Nijmegen en met grotendeels afgeplakte koplampen was niet goed te zien dat je daar alleen maar links of rechts kunt. In de Piersonstraat bevonden zich veel pakhuizen, die door de Duisters intensief werden gebruikt om voedsel en goederen op te slaan en weer te transporteren naar de plekken waar het nodig was. Jo van Son heeft veel herinneringen aan de plek, die hij vanuit zijn huis kon zien. Op 22 september kwamen de eerste Engelsen daar aan. Kort daarna werd een voorbijganger op de kruising getroffen door een granaat, waar hij getuige van was. Op de muur zijn nog beschadigingen te zien van de inslagen van kogels en granaatscherven uit de tijd dat Nijmegen frontstad was (september 1944-1945).

De gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat sporen uit het verleden zoveel mogelijk bewaard en weer onder de aandacht gebracht worden. De Tweede Wereldoorlog was voor Nijmegen een ingrijpende periode waarin grote delen van de stad werden verwoest en 2200 doden vielen.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.