Wijkheldenafvalbak onthuld op Walk of Waste route

Langs de Waalkade is sinds vrijdag 30 juni een route met 23 afvalbakken, de Walk of Waste. Deze afvalbakken zijn omgetoverd tot bijzondere kunstwerken. Hier staat ook de Wijkheldenafvalbak tussen.

Alle kunstafvalbakken zijn onderdeel van de Walk of Waste: een route over de Waalkade met als doel dat voorbijgangers eerder afval in de afvalbakken gooien. Op vrijdag 30 juni onthulde Wijkheld Juliette samen met Pieter-Balth Linders, Directeur van Dar en de kunstenaars Angela Vissers en Arend-Jan Burger de afvalbak. Deze afvalbak vraagt net als alle andere bakken op de route aandacht voor plastic soep.

Walk of Waste
Lions Club Nijmegen is de initiatiefnemer van de Walk of Waste. Karin Sanders van de Lions Club: “Het moet mensen meer stimuleren om hun afval in de afvalbak te gooien zodat het niet in de Waal beland en voor meer plastic soep zorgt.” De kunstwerken hebben allemaal te maken met de problematiek rond plastic soep. De initiatiefnemers willen zo meer bewustwording creëren voor dit probleem. Alle afvalbakken zijn door kunstenaars omgebouwd tot kunstwerken. Hieraan werkten leerlingen van basisscholen, maar ook Wijkhelden en anderen mee.

Bubbel onder water onthuld
Samen met Wijkhelden uit Nijmegen ontwierp kunstenares Angela Vissers met hulp van Arend-Jan Burger de Wijkheldenafvalbak. De Wijkheldenafvalbak is mede mogelijk gemaakt door Dar. Angela Vissers: “Ik vind het belangrijk om kinderen op een positieve manier bewust te maken van plastic soep en vroeg Wijkhelden hoe de onderwaterwereld er volgens hen uit zou zien zonder plastic afval.” Pieter-Balth Linders beaamt dat het belangrijk is om kinderen hierbij te betrekken: “Met deze afvalbak staat de jeugd letterlijk aan het roer voor onze toekomst.”

Het resultaat is een verlicht kunstwerk dat dit weergeeft.  Nijmeegse Wijkheld Juliette had de eer om samen met de kunstenaars en de directeur van Dar de Wijkheldenafvalbak te onthullen. Ze is trots en blij met hoe mooi de bak is geworden. Juliette: “Ik vind de bak heel mooi. Als iedereen zijn afval in de bakken gooit, komt het niet in de Waal. Dat is beter voor de vissen”.

Meer informatie over de kunstafvalbakken
Op alle afvalbakken staat een QR-code. Loop je een afvalbak voorbij? Scan dan de code met je mobiele telefoon en krijg informatie over de kunstafvalbak, de kunstenaar en over de sponsoren ervan. De bakken zijn allemaal anders. Zo zijn er afvalbakken beschilderd, staan er foto’s op en sommige bakken hebben 3D-effecten. De afwisseling van de kunstwerken zorgt voor een bijzondere route. Bij sommige kunstafvalbakken staat ook een boodschap voor de voorbijganger.

Meer informatie

Meer informatie over de Walk of Waste op www.plasticsoupnijmegen.nl. Voor meer informatie over de Wijkhelden en aanmelden als Wijkheld: www.wijk-helden.nl. Voor vragen: info@wijk-helden.nl of het klantencontactcentrum Dar via 024-3716000. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Foto gemaakt door: Michelle Stuiver.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.