Wieteke van Zeil in Museum Valkhof

De populaire Volkskrant-columniste Wieteke van Zeil is hoofdgast tijdens het Valkhof Kunstcafé op vrijdag 24 november in Museum Het Valkhof in Nijmegen. 

Met haar weergaloze oog voor details ontfutselt ze nieuwe verhalen aan kunstwerken. Het publiek wacht dan ook een interessante oefening in kijken naar kunst. Maar ook klimmen tal van kunstenaars op het podium om over hun initiatieven te vertellen. Het Valkhof Kunstcafé is een sprankelende ontmoetingsplek rond beeldende kunst in Museum Het Valkhof, en duurt van 17 tot 19 uur. De toegang is gratis.

Kunsthistorica en journaliste Wieteke van Zeil schrijft sinds 2003 over oude meesters en moderne mores in de Volkskrant. Met haar camera begon ze ooit details van schilderijen te fotograferen: sieraden op een kinderjas, de neus van een koe, een handgebaar. Als een detective legt zij met deze details verborgen werelden en boodschappen bloot. Thema’s als liefde en lijden, macht en onmacht krijgen zo een nieuwe dimensie. Dit keer speurt Wieteke van Zeil in de collectie van Museum Het Valkhof.

Ook is het woord aan Andreas Hetfeld – bekend van zijn idee voor het immense Romeinse gezichtsmasker, dat een plekje zou kunnen krijgen in het Rivierpark. En vertelt Laurien Renckens, initiatiefnemer van de Houtwerf, over nieuwe projecten. Daarna krijgen geïnteresseerden uit het publiek exact 1 minuut de microfoon om te vertellen wat hen artistiek bezighoudt. Andere vaste ingrediënten zijn een geheimzinnig object uit het museumdepot en een slotgedicht – dit keer door voormalig stadsdichter Frouke Arns.

Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, samen met het museum. Kunstliefhebbers, nieuwsgierigen en kunstenaars zijn van harte welkom. De presentatie is in handen van Babette Degraeve, kunstenaar en bestuurslid van de Vrienden van Museum Het Valkhof.

Het volgende Valkhof Kunstcafé vindt plaats op vrijdag 2 maart 2018.

Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief via www.museumhetvalkhof.nl

 

(Foto: Najib Nafid)

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.