Wie wordt de Nijmegenaar van het Jaar 2013?

Op 6 januari 2014 wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen de ‘Nijmegenaar van het jaar 2013’ bekend gemaakt. Met deze prijs, die deze keer voor de zesde keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De drie Nijmegenaren die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn Theo Adriaansen, Rob Jaspers en Ronald Veerbeek.   

Nijmegenaren konden de afgelopen weken kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van 2013’. Een onafhankelijke voordrachtscommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van vijf kandidaten. Een stadsjury, bestaande uit alle delen van de Nijmeegse samenleving, nomineerde drie kandidaten en wees de winnaar aan. De Nijmegenaar van het Jaar 2012, Roland van der Hoek, is juryvoorzitter.

De kandidaten zijn:

Theo Adriaansen

Theo zet zich al jaren in voor allerlei projecten in de wijk Neerbosch-Oost om de leefbaarheid te vergroten. Dit varieert van filmmiddagen tot activiteiten voor jongeren en ouderen vanuit het wijkcentrum Schalmei. Daarnaast betekent Theo ook nog steeds heel veel voor de kinderen van de wijk Oosterhout. Het afgelopen jaar heeft hij, net zoals voorgaande jaren, wederom als motor gefungeerd om de jaarlijkse herdenking van de Waaloversteek tot in de puntjes te regisseren. Door zijn uitgebreide netwerk en zijn manier van werken, lukt het hem steeds weer de juiste mensen op het juiste moment bijeen te brengen. Theo is ook de man die de relatie tussen de basisschool De Oversteek en de Stadsbrug met dezelfde naam onder de aandacht brengt en houdt bij kinderen, collegae en ouders/verzorgers. 

Rob Jaspers

Rob volgt  het wel en wee van Nijmegen al jaren als verslaggever van De Gelderlander. In 2013 startte hij een nieuw project, de rondvaarten op de Pannenkoekenboot waaraan inmiddels meer dan 6000 mensen aan hebben deelgenomen. Zonder uitzondering stapten zij allemaal een stuk wijzer van de boot af dan ze er op kwamen. Rob vertelt tijdens de rondvaarten over alle ontwikkelingen rond de Waal bij Nijmegen: Waalkade, De Oversteek, de dijkteruglegging en de nevengeul. De rondvaarten zijn door hem helemaal zelf bedacht, georganiseerd en uitgevoerd.

Ronald Veerbeek

Ronald is sinds vijf jaar directeur van de Stichting Zevenheuvelenloop. In 2013 is voor de 30e keer de Zevenheuvelenloop georganiseerd; er waren 32.000 inschrijvers. In dit jubileumjaar was er naast de loop op zondag ook op zaterdagavond een Zevenheuvelennacht. Hier kwamen 10.000 lopers op af. Kenmerken van de Zevenheuvelenloop en Zevenheuvelennacht: innovaties op loopgebied (ChampionChip en zandloperstart), meest duurzame hardloopevenement van Nederland (verplicht treinretour en eigen vervoerstoeslag), permanent hoge kwaliteit op alle vlakken, bij de avondloop zorgden fietsers voor de straatverlichting. De stichting is niet afhankelijk van subsidies.

De stichting draagt op structurele wijze bij aan projecten die Nijmegen mooier, leuker, leefbaarder maken, onder andere voor zonnepanelen op scholen; bijdrage voor het Team Zevenheuvelen(een toptalententeam met als doel afvaardiging naar de Olympische Spelen)

Eerdere winnaars

De titel Nijmegenaar is eerder gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation dat Academische Jaarprijs 2009 won), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011) en Roland van der Hoek (bestuurslid van Nijmegen4KidsRights)

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.