Wel of niet naar het buitenland?

En dan is het vakantie, maar wat ga je doen? Had je in het voorjaar met alle goede vooruitzichten al een vakantie geboekt, dan is nu de vraag of je gaat of toch maar niet. En wat als je nog gewacht had. Ga je dan wel of niet?

Op social media lijkt het te wemelen van de jaloersmakende vakantiefoto’s en als je dan daarna de weersverwachtingen in Nederland kijkt, is het niet gek dat je verlangt naar lange dagen met zon. Terrasjes met gezellige muziek en avonden lang buiten zitten. Want eerlijk is eerlijk, dat is toch beter dan steeds naar binnen vluchten voor een regenbui.

Waar kun je heen?

Gezien er zeven werelddelen zijn met maar liefst 195 landen (hoewel de meningen over hoeveel landen er exacte zijn verdeeld zijn) is er genoeg te kiezen zou je zeggen. En precies dat maakt het in de praktijk net iets lastiger. Want hoe meer keuze, hoe moeilijker het wordt. En hoe besluit je waar je heen wil en wat er mogelijk is? Het lastige is dat de adviezen steeds kunnen wisselen. Verstandiger is het dus om niet te lang (maar ook niet op het laatste moment uiteraard) het reisadvies te bekijken. Start zo’n twee tot vier weken voor je vertrekt. Maak daarbij een top vijf van bestemmingen waar je graag naar toe wil. Vallen er dan door de reisadviezen wat keuzes af, kun je gewoon eenvoudig schakelen naar een andere keuze van je lijstje.

Hoe ga je te werk?

Je maakt eerst een lijst met de landen die je nog wil bezoeken en daaruit selecteer je er maximaal vijf. Heb je meerdere gebieden in één land, zorg dan dat er ook nog andere landen op je lijstje staan. Daarna werk je de optie die je bovenaan hebt staan verder uit.

Staat bijvoorbeeld Kroatië op je lijstje, check dan het reisadvies Kroatië. Kijk wat je in Kroatië wil gaan bezoeken, waar je wil overnachten (camping of hotel) en welke uitstapjes je aantrekken. Check daarbij wat de voorschriften zijn en of je extra maatregelen moet nemen. Gaat je voorkeur uit naar reizen met de auto of wil je liever in het vliegtuig stappen? Heb je dat helder, dan kun je een keuze maken. Besluit je te gaan, houd je dan aan de regels van het land en geniet vooral. Op vakantie gaan en je zorgen maken, heeft geen zin natuurlijk.

Overige tips

Ga je met het vliegtuig, maar ook voor de hotels en excursies in het buitenland is het verstandig goed te letten op de tijden die aangegeven staan. In Nederland zijn we niet gewend om met am pm te rekenen. Lees je de vertrek tijd verkeerd doordat je deze twee aanduidingen verwisselt, dan kun je zo maar te vroeg of te laat zijn. En dat kan grote gevolgen hebben.

Heb je je laten inenten, vergeet dan niet je bewijs mee te nemen. Maak voor de zekerheid ook een kopie zodat je deze altijd kunt overleggen voor als er iets met het origineel of bijvoorbeeld je telefoon gebeurd. Heb je je niet laten inenten, kijk dan goed naar de regels in het land waar je heen gaat maar ook naar de regels in Nederland voor als je terugkomt. Het meenemen van zelftesten kan natuurlijk ook geen kwaad.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.