Wat betekent onder voorbehoud van financiering?

Het is je vast wel eens overkomen. Je ziet een huis op funda, bent enthousiast en belt voor een bezichtiging. Dan vertellen ze je dat het huis verkocht is ‘onder voorbehoud van financiering’. Wat betekent dat precies? En hoeveel kans is er dat de financiering niet rond komt?

Ontbindende voorwaarden financiering

In de huidige markt is een huis soms al verkocht onder voorbehoud, voordat je de woning op funda hebt zien staan. Koper en verkoper hebben dan overeenstemming bereikt, mét ontbindende voorwaarden. Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden, waarvan onder voorbehoud van financiering het meest voorkomende voorbehoud is dat kopers opnemen. In dit voorbehoud staat dat de koop niet doorgaat als de kopers de hypotheek voor een bepaalde datum niet rondkrijgen. De hoogte van de hypotheek moet duidelijk genoemd worden in dit voorbehoud. Als geen voorbehoud van financiering is meegenomen en de kopers blijken het huis toch niet te kunnen betalen, dan moeten zij meestal 10% van de koopsom betalen.

Voorbehoud financiering

Voorbehoud financiering heeft betrekking op de financiering van de aan te kopen woning. Dit geeft de kopers de tijd om de hypotheek rond te krijgen. Vaak wordt dit door een makelaar in Nijmegen in de koopovereenkomst opgenomen tot een bepaalde, in het contract genoemde, datum. Na deze datum mag de verkoper ervan uitgaan dat de financiering geregeld is. Meestal krijgen de kopers tot zes weken na het tekenen van de koopovereenkomst de tijd om de financiering te regelen. Als de koper het binnen zes weken niet redt, kunnen in onderling overleg met de verkoper de ontbindende voorwaarden worden verlengd.

Ontbindingsgrond voor kopers

Met een ontbindende voorwaarde koopt de koper onder voorbehoud. De koper noemt deze voorwaarde(n) bij het doen van een bod, dus vóórdat mondeling overeenstemming over de koop wordt bereikt. Andere veel voorkomende voorwaarden zijn:

 • Financiering onder personeelscondities (indien koper werkzaam is bij een bank)
 • Starterslening/koopsubsidie
 • Nationale Hypotheek Garantie
 • Huisvestingsvergunning
 • Bouwtechnische keuring
 • Verkoop eigen woning (No-Risk)

Als koper een beroep doet op een van zijn ontbindende voorwaarden, dan heeft hij de gelegenheid om de koop, binnen de in de koopakte genoemde termijn, te ontbinden. De koper of aankoopmakelaar in Nijmegen moet de ontbinding goed gedocumenteerd per aangetekende brief versturen aan de verkoper. Om aan te tonen dat de koper zijn financiering niet rond krijgt, dient hij de afwijzing van één erkende hypotheekverstrekker mee te sturen.

We kunnen ons voorstellen dat je over voorbehoud van financiering of andere voorbehouden het fijne zou willen weten. Dat kan! Even sparren met een makelaar in Nijmegen en je krijgt antwoord op brandende vragen, zonder ergens aan vast te zitten.

Ontbinding

 • is vaak kosteloos, alhoewel er vaak wel administratiekosten in rekening worden gebracht, bijvoorbeeld door de notaris
 • kan alleen op grond van de voorwaarde(n) die gesteld zijn
 • kan alleen wanneer goed gedocumenteerd wordt
 • kan alleen binnen de afgesproken termijn
 • gaat altijd schriftelijk. Per email en/of aangetekend per post

Zorg dat je, vóórdat je überhaupt een huis gaat bezichtigen, al een keer een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur hebt gehad. Dan weet je wat je financiële mogelijkheden zijn, welke documenten je allemaal op orde moet hebben en wat je kunt voorbereiden.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.