Wandeling over de Ewijkse Plaat

Zondag 8 december organiseert Het Dijkmagazijn een wandeling over de Ewijkse Plaat. In de afgelopen jaren is er veel gebeurd in dit ogenschijnlijk rustige natuurgebied. De gids gaat op zoek naar de sporen van deze veranderingen.

De Ewijkse Plaat is zo’n twintig jaar geleden als laboratorium gebruikt voor de ontwikkeling van ‘nieuwe natuur’. Inmiddels is duidelijk geworden hoe prachtig de natuurlijke bossen langs de Waal worden. Paarden en runderen hebben er al die jaren vrij rondgelopen. Ze hebben er gras gegraasd maar ook aan de bomen geknabbeld. Hierdoor is een afwisselende landschap ontstaan van dichte bosjes, ruigtes en graslandjes. Verschillende planten, insecten en vogels vinden daar hun favoriete plekjes.

De Ewijkse Plaat is een gebied waar de ene ontwikkeling de andere opvolgt. Zo is het eiland een zandbak waar de Waal jaarlijks vele kuub zand neerlegt. Ook het wilgenbos is gestaag gegroeid. Daarom moest er ingegrepen worden. Het bos werd dichter dan goed was voor de veiligheid. De ophoging en de dichte bossen hinderen het hoge water in haar stroming. Bovenstrooms geeft dat opstuwing. Daarom zijn brede stoken bos gekapt en er zijn geulen gemaakt. Op die manier kan hoogwater beter doorstromen. Tijdens de excursie kan men zien hoe de rivier dat heeft gedaan en hoe de natuur daar weer op reageert.

Tip: trek stevig schoeisel aan.

Wandeling Ewijkse Plaat, zondag 8 december, 14.00-15.30 uur. Start: Ewijk onder de brug. Deelname volw. € 3,50 kind € 2,50. Voor informatie en reservering: 024-6777000. Zie ook: www.hetdijkmagazijn.nl.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.