Waar een klein land groot in is

Nederland is een klein land, maar is groot in fietsen. Het grootste deel is vlak, dus voor bijna iedereen wel geschikt om te fietsen. Ook veel van onze medelanders hebben geleerd dat – behalve de tulpen, de klompen, de molens en de stroopwafel – ook de fiets een onbetwistbare plek inneemt in de samenleving. Dus ook ‘op de fiets naar de moskee’ behoort tot het vertrouwde straatbeeld.

De fiets is van oudsher onze makker die ons sinds onze vroegste jeugd al een stuk vrijheid biedt. Tegenwoordig – vooral in grote steden – een uiterst efficiënt voertuig waarmee je sneller op de plaats van bestemming bent dan met de auto.

Wist u dat Nederland wel 23 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners heeft? Waar we vroeger één fiets hadden waarmee we alles deden, hebben veel mensen nu meerdere fietsen. Een mooie fiets, een ‘stationsfiets’, een mountainbike of racefiets, noem maar op. We fietsen dan ook gemiddeld 888 kilometer per persoon per jaar en met zijn allen tikken we 15 miljard kilometertjes weg.

Resetmoment 

Door het Coronavirus zijn we plotseling beland in een gedwongen resetmoment. We mogen niet naar school, naar de sportclub, de kerk, het café en we moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Deze situatie heeft ons aan het denken gezet en bovendien melden de nieuwszenders dat ons milieu aanzienlijk gezonder wordt van de vele verkeersbewegingen die we minder maken. Dus enerzijds brengen we veel tijd door met het gezin en anderzijds hebben we veel tijd om na te denken en met elkaar van gedachten te wisselen. Dit leidt tot positieve vibes en zo wordt er stilgestaan bij het gebruik van de fiets.

Het is vaak gemakzucht van de ouders om – onderweg naar het werk – de kids bij school af te zetten met hun rugzak met proviand voor die dag. Een snel kusje in de lucht en weer doorrijden. Het is ’s ochtends te veel gedoe om ook nog de fietsen uit de schuur te pakken.

Maar daar zijn veel mensen anders over gaan denken, misschien is het nog niet te laat om de verwende poepies nog iets goeds bij te brengen.

Gezonder leven

De kinderen van de basisschool mogen weer naar school en de goede voornemens krijgen bijval van het – meestal – mooie weer. Tijd om de fietsen aan een inspectie te onderwerpen.

En dat is vaak geen overbodige luxe, de kinderen groeien zo hard dat ze snel weer uit hun fietsen zijn gegroeid. Maaike en Christel zijn een twee-eiige tweeling van11 jaar, maar met een verschillende lengte. Onderzoek op de site voor kinderfietsen leert dat Maaike een  meisjesfiets 24 inch  nodig heeft en Christel een meisjesfiets 26 inch. Gelukkig zijn er heel veel fietsen te kiezen, zodat ze allebei een echte coole meidenfiets kunnen uitzoeken en de kleinere Maaike geen genoegen hoeft te nemen met een kinderachtige fiets.

Het surfen op internet maakt het hele gezin enthousiast en zij overwegen om komende zomer ook een vakantie met de fiets te gaan organiseren. Er zijn in Nederland heel veel mooie plekken te vinden, die door kinderen – maar ook door de ouders – nog nooit zijn gezien. Aandacht voor eigen land, pas op de plaats, maar een bijzondere en avontuurlijke vakantie voor de boeg!

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.