Waalmonument Oosterhoutsedijk keert binnenkort terug

Het Waalmonument voor de gesneuvelde militairen van de oversteek van 20 september 1944 keert binnenkort weer terug op de Oosterhoutsedijk. Het monument van de hand van Marius van Beek is tijdens de bouw van de nieuwe stadsbrug De Oversteek weggehaald om te worden gerestaureerd. De komende weken wordt het omgeving van het monument opnieuw ingericht; het monument zelf wordt op 8 juli teruggeplaatst. De herdenkingsplechtigheid op 20 september vindt dit jaar weer plaats op de Oosterhoutsedijk en is  onderdeel van de herdenking van 70 jaar Market Garden.

Bij het monument wordt parkeerruimte gecreëerd, er komt een bankje en een vak met beplanting. Atelier Veldwerk – ook verantwoordelijk voor het lichtmonument op de brug De Oversteek-  heeft een plan ontwikkeld om het monument in zijn oorspronkelijke vorm terug te brengen. Onderdeel daarvan is  een alternatief voor de steen met daarop de lijst met namen van de gesneuvelde militairen. Deze zogenaamde “Roll of Honour”,die geen deel uitmaakte van het oorspronkelijke monument, was de afgelopen jaren ondergebracht bij basisschool De Oversteek. Hier vond de afgelopen drie jaar de herdenking van “de oversteek uit 1944’ plaats. De oude steen met de namen blijft definitief bij de school liggen.

Het Waalmonument op de Oosterhoutsedijk werd onthuld op 18 september 1984, in aanwezigheid van generaal James M. Gavin van het US 82nd Airborne Division.  Het monument is geadopteerd door basisschool De Oversteek.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.