Vrijheidslezing in LUX: Esra’a Al Shafei

                                                         MENSENRECHTEN- EN INTERNETACTIVISTE UIT BAHREIN
Eén van de meest invloedrijke internetactivisten uit de Arabische wereld komt op uitnodiging van De Balie naar Nederland. Op maandag 5 mei, Bevrijdingsdag,  geeft ze ook in LUX een lezing over het tot stand brengen van sociale veranderingen en hoe ze internet daarbij gebruikt.

De lezing
In haar lezing gaat Esra’a Al Shafei in op de vraag hoe zij sociale verandering tot stand wil brengen en wat volgens haar de belangrijkste problemen zijn op dit gebied. Ook gaat ze praten over wat wij in het Westen kunnen bijdragen aan oplossingen. Het werk van Al Shafei is niet zonder gevaar, daarom probeert ze haar identiteit verborgen te houden en is er ook geen beeldmateriaal van haar beschikbaar. De Vrijheidslezing zal dan ook niet gestreamd of gefotografeerd worden. Deelname komt verder van Roel Meijer, specialist Midden Oosten bij Clindendael en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De gespreksleiding is in handen van Kirsten van den Hul. 

Esra’a Al Shafei
Al Shafei vecht voor een wereld zonder censuur door het internet te gebruiken als platform voor de vrijheid van meningsuiting en delen van informatie. Ze is de stem van een nieuwe generatie die door middel van social media, design en muziek controversiële onderwerpen op de kaart zet. Al jong ontdekte Al Shafei de kracht van het internet en begon ze met ontwikkelen van websites. Onder andere Crowdvoice.org, een platform waar beeldmateriaal en artikelen over onderdrukking en protestacties wereldwijd met elkaar gedeeld worden. De verschillende sites die ze heeft neergezet, geven een beeld van wat er leeft in de Arabische regio, en van de gevoeligheid van zaken als homoseksualiteit, minderheden en vrouwenrechten.

“I believe in the strength of the internet and of design, to communicate human rights causes. To tell the world about situations they don’t hear about.”
(Esra’a Al Shafei)

Dit programma wordt georganiseerd door De Balie, LUX Nijmegen en is mogelijk gemaakt door het V-Fonds, Amnesty International en de Stichting Democratie en Media.


LUX: MA 05/05/14, 20.00 uur, € 7,00

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.