Voorstel “Groep 8 gaat op pad” wint Beuningse Kindergemeenteraad

Dinsdagavond 12 april stemden 48 leerlingen voor het beste plan met als onderwerp ‘Verkeersveiligheid´. Na een spannend debat won het projectvoorstel “Groep 8 gaat op pad.” Voor 2500 euro wordt binnenkort hun project daadwerkelijk uitgevoerd.

 Maar liefst 133 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van zes basisscholen uit de gemeente Beuningen werkten de afgelopen weken aan een lespakket voor de Kindergemeenteraad. De 48 beste debaters gingen 12 april aan de slag op het gemeentehuis. In ‘fracties’ werkten ze een projectvoorstel uit.

Creatieve voorstellen

Het voorstel met als thema ‘Verkeersveiligheid’ mocht maximaal 2500 euro kosten. Basisschool De Triangel kwam met het idee van een Facebookpagina waarop iedereen gevaarlijke plekken in het verkeer kan melden. Figuren met fluorescerende verf op het wegdek om automobilisten te waarschuwen om voorzichtig te rijden, was het idee van basisschool Klavervier.

De Wegwijzer kwam met Z.O.E.F., het idee om lampjes uit te delen op alle scholen in Beuningen zodat elk leerling ‘Zichtbaar Op Een Fiets’ wordt. Basisschool De Fontein wilde bij alle scholen dezelfde wegmarkering en een bord “spelende kinderen” laten plaatsen. De Kameleon kwam met “het ogenproject”. Zij wilden met graffiti ogen op een bord maken die de automobilisten streng aankijken, zodat deze langzamer gaan rijden. Een speurtocht op de fiets met vragen over verkeersregels was het idee van basisschool De Ruyter. “Groep 8 op pad” heette hun project.

Plan ‘Groep 8 op pad’ krijgt de meeste stemmen

Het debat in de raadszaal kreeg veel belangstelling van ouders en klasgenoten. Zij volgden de strijd via een beeldscherm in de hal. Het werd spannend. Er was een tweede stemronde nodig, waarin de kindergemeenteraadsleden nog konden kiezen uit twee projecten. “Het Ogenproject” kreeg 23 stemmen, maar de winnaar met 25 stemmen werd het project “Groep 8 op pad”. Het winnende plan wordt nog vóór de zomervakantie uitgevoerd.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.