Vierdaagse 2016: Goed en veilig verlopen

Deze jubileumeditie van de 100e Vierdaagsemarsen en de 47e Vierdaagsefeesten zijn zonder ernstige openbare ordeverstoringen en in overwegend gezellige sfeer verlopen. We waren als nationale politie met ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee 24 uur per dag actief aanwezig en alert. Het Crowdcontrol, waarbij publieksstromen in goede banen geleid worden, heeft goed gewerkt. Dagelijks controleerde de politie op de toegangswegen naar Nijmegen en waren er alcoholcontroles.

Politie en marechaussee hebben intensief samengewerkt met gemeente, organisatie en de andere hulpdiensten om het evenement veilig te laten verlopen. Alle avonden was het gezellig druk in de stad, maar tot knelpunten heeft dit niet geleid. Op diverse momenten is het publiek via onder meer de lichtkranten en twitter geïnformeerd over drukte en geadviseerd een andere locatie te kiezen. Ook is op meerdere plekken gewaarschuwd voor zakkenrollers.

Dichtbij en alert
De politie was dichtbij aanwezig en alert. De aanpak was erop gericht om het publiek direct behulpzaam te kunnen zijn en waar nodig snel op te kunnen treden en incidenten klein te houden. Naast de welbekende voetsurveillances vanuit de mobiele politieposten in het centrum zijn diverse disciplines ingezet, waaronder motoragenten, bikers, beredenen en hondengeleiders. Incidenten en situaties die zich afgelopen week hebben voorgedaan konden binnen de vooraf voorbereidde scenario’s worden afgehandeld.

Op de afsluitende vrijdagavond waren er meer aanhoudingen dan de avonden ervoor, maar ernstige openbare ordeverstoringen deden zich niet voor. In totaal waren er over de week bezien 75 aanhoudingen, onder meer voor openbare dronkenschap, vernieling, diefstal, (eenvoudige) mishandeling, vechten op straat, overtreding van de Opiumwet, niet voldoen aan bevel of vordering en belediging.

ANPR controles rond Nijmegen
De Landelijke Eenheid hield de hele week intensieve (criminaliteit)controles, die vonden plaats op diverse toegangswegen naar Nijmegen. Daarbij is ook gebruik gemaakt van de ANPR (Automatic Number Plate Recognition). De controles leverden meerdere aanhoudingen op, waaronder drie vanwege de diefstal van een voertuig. Twee personen zijn hiervoor aangehouden op de A326 bij Oosterhout en één persoon op de A73 bij Beuningen. Ook is voor enkele duizenden euro’s aan nog openstaande boetes geïnd en werd van enkele fiscale wanbetalers het voertuig in beslag genomen.

Veilig thuiskomen
De Verkeershandhavingsteams hebben op wisselende tijden en locaties alcoholcontroles gehouden in belang van ‘veilig thuiskomen’ na het feest. Een duizendtal blaastesten zijn afgenomen waarbij een tiental bestuurders met teveel alcohol op achter het stuur zaten. Door het handhavingsteam zijn tijdens de week hun resultaten op social media geplaatst.

Social media
De afgelopen week hebben ze met regelmaat berichten en foto’s op onze social mediakanalen Facebook, Twitter en Instagram gepost over de werkzaamheden tijdens de Vierdaagse. Ook hadden ze tijdens de intocht ’s middags een livestream vanaf een van de calamiteitenkruisingen op de ‘Via Gladiola’. Ze hopen mensen hierdoor een indruk hebben gekregen van de politie inzet. Ze zijn blij met alle positieve reacties op de berichtgeving!

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.