Vier de Bevrijding in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek bestaat dit jaar in mei 30 jaar. Dit jubileum wordt gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Van 10.00-16.30 uur is er een feestelijk programma in en rondom het museum.

De gehele dag door is er een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog en een tweedehands boeken verkoop met diverse stands. Verspreid over het museumterrein vinden tevens diverse muzikale optredens plaats, waaronder een optreden van Pauwergirls (jaren ’40 zang), Trio Dixieswing (dixieland orkest) en de Politiekapel Gelderland-Zuid. Ook kan er een bezoek gebracht worden aan de spannende Bandritzer, een soort teletijdmachine die dwars door de vrijheidsgeschiedenis heengaat.

Daarnaast vertellen opa’s en oma’s van 14.00-15.30 uur persoonlijke verhalen over de oorlog, afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling (reserveren noodzakelijk). Eveneens worden er in samenwerking met Grateful Generation Tours spannende fieldtrips georganiseerd in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen, 30 minuten) langs de slagvelden van Market Garden. Kosten: € 7,50 p.p., alleen contant te betalen (exclusief € 3,- voor festiviteiten en museum, de Museumkaart is niet geldig).

U kunt deze dag ook meegaan met een open rondleiding om 14.00 uur of om 15.00 uur door de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’. Deze expositie vertelt het verhaal van de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken. Hun veelzijdige verhalen komen tot leven in meeslepende filmbeelden, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige nooit eerder vertoonde foto’s.

Bovendien ontvangt het museum om 15.00 uur de deelnemers van de Ride to Remember. Deze fietsers treden in de voetsporen van onze bevrijders door een 8-daagse tocht te maken van Utah Beach (dropzone van de 82nd Airborne Division tijdens D-Day, juni ‘44) naar het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek (dropzone van dezelfde divisie in september ‘44).

De entree voor het festival bedraagt € 3,- per persoon. Dit is inclusief toegang tot het museum, de festiviteiten en de parkeergelegenheid. De Museumkaart is geldig.

Locatie: Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 5 mei 2017. Doorlopend van 10.00-16.30 uur.
Entree: €3,- p.p. (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Museumkaart geldig.
Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.