Verhaal Mariken in liedjes

Mariken van Nieumeghen, het zestiende-eeuwse mirakelspel, spreekt nog altijd tot de verbeelding. Karel Bosman en Marjolein Pieks lieten zich erdoor inspireren en besloten drie jaar geleden het verhaal te gaan vertellen in liedjes.

Het boek en cd met de titel Nijmeegse Marieke zal op 15 april verschijnen. De liedteksten en verbindende proza zijn vrij naar de geprezen hertaling van Mariken van Nieumeghen van wijlen dichter en schrijver Willem Wilmink. Een nieuwe samenwerking tussen twee oude vrienden en zielsverwanten, want Bosman was lange tijd de vaste muzikale begeleider van Wilmink. Wilmink diende Bosman van tekstueel advies. Beide begrepen nooit dat er door ‘kenners’ onderscheid wordt gemaakt tussenpoëzie en liedteksten.

Het idee kreeg gestalte toen Henk Wanders (muzikant, producent en voormalig Frank Boeijen Groep lid) met Bosman en Pieks de studio in dook. Het project enthousiasmeerde uiteindelijk 24 bezielde muzikanten veelal uit Nijmegen, de stad van Mariken, om bij te dragen. Met grote zorgvuldigheid is door hen gewerkt om de in totaal 24 liedjes op band te zetten. Pieks vertolkt de hoofdrol van Marieke, Bosman die van Moenen.

De liedteksten, aangevuld met verbindende proza, vormen samen het boek. Manon Bruininga liet zich erdoor inspireren om een serie foto’s te maken. Emmeken Cuppens uit Nijmegen, naamgenoot van Emmeken zoals Mariken zich noemde toen zij met de duivel verkeerde, stond model voor deze fraaie zwart-wit fotoserie waarvan er vele in het boek worden gepubliceerd. Ontwerper Marieke Thomassen niet geheel toevallig ook een naamgenoot uit Nijmegen, zorgde voor de verfijnde opmaak.

Het boek met cd wordt nu in eigen beheer uitgegeven en zal op zondag 15 april verschijnen. Ter gelegenheid daarvan zal er om 15.00 uur een feestelijke presentatie worden georganiseerd in de bibliotheek Mariënburg. Tijdens de presentatie zullen er diverse liederen uit Nijmeegse Marieke opgevoerd worden. Belangstellenden zijn welkom om daarbij aanwezig te zijn. Ter gelegenheid van dit feest zal ook het originele Mariken van Nieumeghen manuscript van Willem Wilmink in bruikleen worden gegeven aan het Poëzie Centrum Nijmegen.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.