Museum Arnhem verwerft samen met Centraal Museum Utrecht veelbesproken film Wendelien van Oldenborgh

Museum Arnhem heeft samen met Centraal Museum Utrecht de film Cinema Olanda(2017) aangekocht. Cinema Olanda is de nieuwste film van Wendelien van Oldenborgh die onlangs in première ging in het Nederlandse Rietveld paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië en tot de nodige discussie leidde.

Oeuvre Wendelien van Oldenborgh
Wendelien van Oldenborgh (Rotterdam, 1962) onderscheidt zich sinds 2000 met film- en dia-installaties. De onderwerpen die zij in haar werk aansnijdt hebben betrekking op maatschappelijke verhoudingen, racisme en gender. Een onderwerp dat sinds 2005 haar bijzondere aandacht heeft is de invloed van het Nederlandse koloniale verleden op het heden en op het Nederlandse zelfbeeld. Met filminstallaties als Maurits Script (2006), No False Echoes (2008), Instruction (2009), La Javanaise (2012) en met haar recente werk Cinema Olanda (2017) geldt zij als een van de weinige kunstenaars die bijdraagt aan het postkoloniale discours. Haar filmisch oeuvre wordt gekenmerkt door een hoge mate van discursiviteit: in beeld verschijnen participanten die in gesprek zijn met elkaar, een tekst voordragen of met elkaar muziek maken. Belangrijk is dat geen enkele stem de boventoon voert, het gaat de kunstenaar om polyfonie, om de verschillende stemmen naast elkaar te laten klinken. De deelnemers vertolken niet een bepaalde rol, zij performen zichzelf, hun dialoog ontwikkelt zich ter plekke.

Cinema Olanda
Cinema Olanda (2017) ging onlangs in première in het Nederlandse Rietveld paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië. In de film, die in één ‘take’ is genomen, komen veel verhaallijnen samen. De film is opgenomen bij de Sint Bavo, de modernistische kerk in de naoorlogse Rotterdamse wijk Pendrecht. De camera leidt de toeschouwer langs verschillende deelnemers, zwart en wit, jong en oud, eenling en groep. Allen vertellen ze over een onbekend aspect uit de Nederlandse geschiedenis. Hun verhalen laten een ander licht schijnen op het imago van de open, tolerante en moderne staat dat Nederland zich aanmeet – niet alleen tijdens de periode van de wederopbouw, maar ook vandaag de dag. De video werd met gemengde kritieken ontvangen waarbij vooral de Nederlandse pers kritisch was terwijl het werk in het buitenland op veel lof kon rekenen. Met deze aankoop zekeren beide musea het werk voor de toekomst.

Saskia Bak (directeur Museum Arnhem)‘Met het medium film creëert Van Oldenborgh een actieve ruimte, die door geluid, tekst, beeld en herkenning opgebouwd wordt en waarmee zij zichtbare en onzichtbare verbanden tussen het verleden en de hedendaagse werkelijkheid laat ontvouwen.’

Bart Rutten (directeur Centraal Museum Utrecht): ‘De onderwerpen die Wendelien van Oldenburgh in dit gelaagde videowerk aansnijdt zijn zeer relevant voor Nederland en hebben ook zeker betrekking tot Utrecht. De rol die de modernistische architectuur in deze film speelt is eveneens zeer herkenbaar voor onze stad waar de wederopbouw en staduitbreiding gebouwd werd met een vergelijkbare esthetiek. We zijn blij dat we dit belangrijke werk voor Nederland kunnen verzamelen.’

Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds)Het is geweldig dat dit werk via een samenwerking tussen Museum Arnhem en Centraal Museum wordt opgenomen in de Collectie Nederland. Daarmee wordt het publiek bezit en zal het werk toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk mensen.’

Gemeenschappelijk bezit
Met de aankoop door Museum Arnhem en Centraal Museum verwerft Cinema Olanda een plek in twee openbare kunstcollecties. Beide musea staan een beleid voor om vaker gemeenschappelijk werk te verwerven. Onlangs kocht Museum Arnhem samen met Stedelijk Museum Amsterdam de omvangrijke installatie In Pursuit of Bling (2014) van Otobong Nkanga aan.

Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst én vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaagse sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht over de Rijn. Dit najaar start de uitbreiding uitgevoerd door Benthem Crouwel Architects.

Centraal Museum Utrecht
Het Centraal Museum in Utrecht bestaat al sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijk museum van Nederland. Het Centraal Museum verrijkt je met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Ruim 50.000 objecten vormen de museumcollectie, onderverdeeld in vijf verschillende deelcollecties: stadsgeschiedenis, oude kunst, moderne en hedendaagse kunst, toegepaste kunst en mode. Van Pyke Koch tot de Utrechtse Caravaggisten en van Viktor & Rolf tot het eeuwenoude Utrechtse schip. Het museum heeft de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld, waaronder het Rietveld Schroderhuis, UNESCO Werelderfgoed. Ook een hoogtepunt is het originele atelier van Dick Bruna, dat permanent wordt getoond in combinatie met een wisselende presentatie van Bruna’s veelzijdige werk.

In het najaar is de film Cinema Olanda (2017) voor het eerst te zien in Museum Arnhem.

Cinema Olanda (2017) is tot stand gekomen in opdracht van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het Mondriaan Fonds is verantwoordelijk voor de Nederlandse aanwezigheid tijdens de Biënnale van Venetië. Het werk is door beide musea aangekocht bij galerie Wilfried Lentz.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.