Twee nieuwe struinommetjes in Wijchen geopend

Op zaterdag 5 juli zijn twee nieuwe struinommetjes langs de Maas feestelijk geopend. Deze ommetjes leiden door de Niftrikse Waard en door het gebied rondom Batenburg. Vorig jaar werden er al zes nieuwe routes langs de Rijn, de Waal en de Maas geopend, deze worden vanaf nu vergezeld door routes langs de Maas. De routes zijn een onderdeel van een campagne die inzet op toerisme rondom de grote rivieren die Gelderland rijk is.

 

Struinroutes
In 2013 is het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) gestart met de campagne ‘Gelderland, mooiste Waterkant van Nederland’. In het kader van deze campagne zijn vorig jaar al zes struinommetjes geopend. Daar komen nu twee nieuwe struinroutes bij rond Niftrik en Batenburg. De routes zijn zaterdag 5 juli op feestelijke wijze geopend in Niftrik, waar de genodigden tevens een struintocht hebben gemaakt door de Niftrikse Waard.

 

Niftrik en Batenburg
Het struinommetje door de Niftrikse Waard is 4,3 kilometer lang en voert terug in de tijd. De Slag bij Niftrik (ook wel Bataille de Ravenstein genoemd) was een bloedige veldslag, die plaatsvond in 1388 tussen de twee vorstendommen Brabant en Gelre. De naam van Boerderij de Strijdtkamp, gelegen tussen de verkeersbrug en de spoorbrug, duidt nog op deze vroegere veldslagen. De historische context is voelbaar wanneer er door de Niftrikse Waard wordt gestruind.De geschiedenis van Batenburg gaat terug tot het midden van de 12e eeuw. Bijna alle panden hebben de status van monument. Het ommetje leidt langs het oude kerkje, de hoge standerdmolen aan de Molendijk en vele andere wonderschone plekjes die het dorp rijk is. De route is 4,5 kilometer lang.

 

Struinbrochure
De routes zijn ter plekke bewegwijzerd. Door middel van pijlen wordt de juiste wandelrichting aangegeven. RBT KAN heeft ook een Struinbrochure uitgegeven waarin alle routes staan beschreven, waaronder de routes Niftrik en Batenburg. In deze brochure wordt allerlei achtergrond informatie uit de doeken gedaan over de wandelgebieden en is voorzien van fraaie detailkaarten. Ook staan er handige tips in over activiteiten die na het struinen ondernomen kunnen worden en aansluiten bij de wandeling. De Struinbrochure is gratis verkrijgbaar bij VVV winkels en ondernemers in het gebied.

 

Gelderland Waterkant
De komende maanden zijn nog meer toeristische activiteiten te verwachten rondom de grote Gelderse rivieren. Zo zullen vanaf half juli tot half september toeristische pendelboten hop-on-hop-off-vaartochten maken. Vaardagen zijn iedere dinsdag en donderdag. De boten hebben een dusdanig vaarschema dat er bijzondere combinaties kunnen worden gemaakt met attracties aan de wal. De fiets mag mee aan boord. De boten vertrekken onder andere vanuit Arnhem, Wageningen, Nijmegen, Zutphen en Rees (D).

 

Initiatief
Het project  – een initiatief van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem en Nijmegen – is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de Provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het project is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de toeristische aantrekkelijkheid van de grote Gelderse rivieren.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.