Trek je sneakers aan als je een huis in Nijmegen wilt kopen

Nijmegen ontkomt niet aan de trend van explosief stijgende huizenprijzen. In Nederland is de stijging gemiddeld op 20 procent gekomen en het lijkt er voorlopig niet op dat de stijging tot stilstand zal komen.

De coalitiepartners hebben ambitieuze plannen om het woningtekort tussen nu en 2030 flink weg te werken. Daarvoor zouden er rond de 1 miljoen nieuwe huizen gebouwd moeten gaan worden. Bij veel gemeenten zijn de verantwoordelijke ambtenaren al flink aan de slag gegaan en hebben plannen gemaakt voor nieuwbouw en hebben ze gezocht naar geschikte locaties. Dat is vaak nog een hele zoektocht. Er kunnen niet zomaar overal huizen neergezet worden.

Verkopen of verbouwen

Omdat de nieuwbouw voorlopig niet snel genoeg gaat, zullen liefhebbers van een ander woonhuis binnen het bestaande aanbod gaan zoeken. Er zijn altijd wel senioren die kleiner willen gaan wonen en de overwaarde van hun huis nu willen verzilveren. Die senioren zoeken vaak een appartement dichtbij het centrum en op loopafstand van voorzieningen zoals openbaar vervoer, een supermarkt of een gemeenschapscentrum. Er zal altijd een aantal ouderen beslissen om vanwege de krapte op de markt hun overwaarde toch maar te steken in een flinke verbouwing van de bestaande woning. Vaak gaat de keuken al twintig jaar mee en is het sanitair ook niet meer wat het geweest is. Bij een nieuwe spiegel kopen blijft het dan niet ook een makkelijke instap onder de douche een veilig bad zijn dingen die wanneer je op leeftijd bent noodzakelijk worden.

Over bieden

Wil je in Nijmegen een huis kopen dan kun je het beste je hoge hakken verwisselen voor sneakers. Je moet er namelijk snel bij zijn als er een huis op de markt komt. Wie nu te lang wacht krijg elke maand steeds minder waar voor zijn of haar geld. Het mes snijdt eigenlijk aan twee kanten. Je spaargeld wordt minder waard door de inflatie terwijl je ook nog eens rente toe moet betalen als je meer dan 100.000 euro op de bank hebt staan. Daarnaast worden huizen in Nijmegen maar liefst 5000 euro per maand meer waard. Voor wie wil verkopen een goed vooruitzicht. Voor wie echter wil kopen een fikse tegenvaller als nog niet een geschikte huis is gevonden. Een tussenwoning waar je een jaar geleden nog 252.000 voor moest neertellen staat nu te koop voor 252.000 euro. Je zult nu dus behoorlijk diepere buidel moeten hebben.

Trend

Voorlopig lijkt er geen einde te komen een de snel stijgende woningprijzen in Nijmegen. Cijfers van de NVM laten zien dat de curve nog steeds sterk omhoog gaat. En of het nu gaat om een appartement, hoekwoning of villa, die stijging geldt over de gehele linie. Alleen voor de geliefde tussenwoning is de curve nog steiler. De vierkante meterprijs voor een tussenwoning in Nijmegen steeg in een jaar tijd met 700 euro per vierkante meter naar 3414.

Verduurzaming

Jezelf in de wachtstand zetten lijkt eigenlijk nog de enige optie. Hopelijk neemt de gemeente Nijmegen snel maatregelen om nieuwbouw in een hoger tempo te realiseren. Dan hebben starters en senioren de keuze om een duurzaam en energieneutraal onderkomen te kopen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.