Tentoonstelling over laaggeletterdheid en medicijngebruik geopend

Moniek Pieters, directeur GGD Gelderland-Zuid, opende op 2 juni in de Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ over laaggeletterdheid en medicijngebruik.

Nijmegen is de derde standplaats van deze reizende expo van de KNMP. En dat is niet zonder reden: in Nijmegen is 1 op de 9 mensen laaggeletterd. De expositie, die het belang van taalvaardigheid voor juist medicatiegebruik aan de orde stelt, is tot en met 19 juni te bekijken in de Bibliotheek De Mariënburg.

Medicijnen zijn van levensbelang. Maar om medicijnen goed te gebruiken, is het belangrijk om de uitleg te begrijpen. Laaggeletterden hebben daar moeite mee. Dit leidt tot medicatiefouten en soms tot gevaarlijke situaties. De expo laat zien welke specifieke problemen laaggeletterden ervaren bij hun medicatiegebruik. Maar ook wat de oplossing is voor de problemen. Daarnaast helpt de expositie het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken.

De apothekersorganisatie KNMP heeft in samenwerking met OBGZ en GGD Gelderland-Zuid de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ georganiseerd. Dianne Weersink, directeur/bestuurder van OBGZ, vertelt: “Deze tentoonstelling is een mooie manier om het gemis van taalvaardigheid bespreekbaar te maken. Wie dat herkent bij zichzelf of bij een ander, is welkom bij het Taalhuis in de bieb voor ondersteuning.”

Durf de moed te vinden

Moniek Pieters, directeur GGD Gelderland-Zuid, verzorgde de officiële opening. Voorafgaand vertelt ze: “Onze maatschappij is zo ingericht op lezen en schrijven, maar door de levensverhalen van laaggeletterden sta je pas bij stil bij de impact als iemand dit niet kan. Het is zo goed dat deze taalambassadeurs opstaan. Ik hoop dat mensen met deze tentoonstelling de moed durven vinden er ook voor uit te komen.”

Dit is er te zien

De tentoonstelling biedt naast de e-learning nog meer. Zo laat de experience bezoekers in de huid kruipen van moeilijk lezende medicijngebruikers. En vertelt de documentaire de ‘medicijnverhalen’ van laaggeletterden en zorgverleners (apotheker, huisarts en wijkverpleegkundige). De 24 iconen met filmpjes leggen begrippen over medicijngebruik uit. Wat betekent bijvoorbeeld ‘3 maal daags’? Of ‘heel inslikken’? En het boek ‘Kunt u dat even uitleggen?’ – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’ biedt een inkijkje in de levens van Koos, Ria, Anita en anderen en beschrijft de moeite die zij hadden met lezen en schrijven. Het laat zien hoe dit geregeld leidde tot onveilig medicijngebruik.

Data en locatie 

De tentoonstelling is tot en met 19 juni 2016 te bekijken in de Bibliotheek Gelderland Zuid te Nijmegen (Mariënburg 29).

De campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’

De tentoonstelling, de experience, het boek, de e-learning en de iconen maken onderdeel uit van de landelijke campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?. Bovendien lanceerde de KNMP voor deze campagne de website www.apo.nl; een vereenvoudigde URL die leidt naar www.apotheek.nl. Deze website biedt naast de 24 iconen over geneesmiddelgebruik gesproken medicijnteksten en animaties voor laaggeletterden.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.