Talkshow over de liefde voor verhalende radio

Dichter Dennis Gaens presenteert op donderdag 15 december een Wintertuin Sessie over verhalende radio in de BigMouth Muziekstudio in Nijmegen. In deze talkshow zijn radiomaker Jair Stein en schrijvers/radiomakers Nikki Dekker en Jozien Wijkhuijs te gast.

Gaens begon twee jaar geleden met radiomaken in de vorm van zijn literaire podcast Ondercast. Sindsdien schreef hij nog maar een paar gedichten. Wat maakt verhalende radio zo aantrekkelijk?

Jair Stein studeerde biologie, schreef een scriptie over de evolutionaire voordelen van religie en kwam als vanzelf terecht bij de VPRO Radio. Voor Noorderlicht Radio en Argos maakte hij radiodocumentaires op het grensvlak van wetenschaps- en onderzoeksjournalistiek. Vanaf 2007 heeft Jair zich gespecialiseerd in storytelling naar Amerikaans voorbeeld, wat tot uiting kwam in de VPRO-programma’s 1 Minuut (Special Prix Europa), Plots (o.a. Zilveren Reissmicrofoon) en Toendra. Tegenwoordig doet Jair voor de NTR eindredactie voor de lange documentaires bij Radio Doc en is hij maker en co-eindredacteur van de 14-delige VPRO-serie Het leven, een gebruiksaanwijzing.

Nikki Dekker publiceert gedichten in literaire tijdschriften als Tirade en De Optimist, maar brengt ook korte verhalen en theaterteksten op het podium. Ze schreef essays voor Hard//Hoofd, de bundels ‘Vrouwen schrijven niet met hun tieten’ en ‘Het F-Boek’. Daarnaast maakt Nikki radio, o.a. voor VPRO Nooit meer slapen en Studio Idzerda. Haar eerste lange documentaire, ‘De oppas en ik’ (NTR Radiodoc), is genomineerd voor de Prix Europa.

Jozien Wijkhuijs is journalist en schrijver. Ze werkt als freelancer voor verschillende opdrachtgevers, is eindredacteur bij Hard//Hoofd en onderdeel van het collectief Het Eerste Uur, een werkplaats voor jonge, creatieve ondernemers in Nijmegen. In 2015 kwam haar boek ‘We moeten eens koffie drinken’ uit, een verzameling interviews rond de creatieve industrie. Op dit moment werkt ze aan verschillende audioprojecten, waaronder een podcastreeks over angsten.

Dennis Gaens is schrijver, radiomaker en docent. In 2014 begon hij de literaire podcast Ondercast, die hij samen met Lisa Weeda presenteert. Gaens publiceerde twee dichtbundels: ‘Ik en mijn mensen’, die genomineerd werd voor de C. Buddinghprijs, en ‘Schering en inslag’, die genomineerd werd voor de Jo Peters Poëzieprijs en de J.C. Bloem-prijs. Hij droeg op talloze festivals voor en maakte een voorstelling met Orgel Vreten. Hij geeft les bij Creative Writing op ArtEZ en aan de Rockacademie.

Datum: donderdag 15 december
Locatie: BigMouth Muziekstudio, Groene Balkon 13 Nijmegen
Deur open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur
Entree: 5 euro (3 euro voor studenten).
Tickets: via shop.ikbenaanwezig.nl/ tickets/event/wintertuin- sessies
Meer info: www.wintertuin.nl

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.