Talis start onderhoud 224 appartementen Neerbosch-Oost

Woningcorporatie Talis start met het opknappen van 224 appartementen in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost. Op 15 februari was de aftrap van de flat aan de Aubadestraat. De flats aan de Symfoniestraat en Nocturnestraat volgen later dit jaar. Fysieke investeringen maken een groot verschil, zowel voor de bewoners als voor de nieuwe uitstraling van de wijk. Er wordt flink geïnvesteerd in duurzaamheid: de woningen gaan van energielabel G naar gemiddeld label B. Ook is er een samenwerking aangegaan met Tandem Welzijn. Zes jongeren uit de wijk gaan ondersteunen bij het onderhoud door het leveren van hand-en-spandiensten aan de bewoners.

 Wie naar Neerbosch-Oost gaat, ziet meteen de 10 verdiepingen hoge flat aan de Aubadestraat. Het gebouw met zeventig appartementen werd in 1970 gebouwd en is aan vernieuwing toe. Aan het einde van dit jaar lijkt de flat weer als nieuw, van binnen én van buiten. Maandag 15 februari werd gestart met het groot onderhoud. Later dit jaar volgt vergelijkbaar groot onderhoud aan twee flats aan de Symfoniestraat en Nocturnestraat (beiden 77 appartementen). De totale investering van Talis aan deze drie flats bedraagt ruim 10 miljoen euro. Bewoners krijgen geen huurverhoging voor de werkzaamheden.

opening Huuskamer

Wat gaat er gebeuren aan de Aubadestraat?

De woningen gaan van energielabel G naar gemiddeld label B. Dat is 345 labelstappen. Goed voor het milieu én het zorgt er waarschijnlijk voor dat bewoners minder energie verbruiken en daardoor lagere maandlasten hebben. Voor deze ‘labelsprong’ zijn niet alleen aanpassingen in de woningen nodig, maar ook aan de gevel. Aan de binnenkant van de woning wordt het collectieve verwarmingssysteem op het dak vervangen voor individuele cv-ketels in elke woning. Ook wordt een mechanisch ventilatiesysteem aangelegd.

Radiatoren en leidingen worden vervangen, asbest gesaneerd en worden badkamer en toilet vernieuwd. Aan de buitenkant wordt er geschilderd, is er gevelonderhoud, komen er nieuwe balustraden en krijgt de entree een geheel nieuwe uitstraling. Sinds afgelopen zomer hebben Talis, aannemer De Variabele en een bewonersprojectgroep regelmatig overleg over het groot onderhoud. De wensen en ideeën van de bewoners wegen natuurlijk zwaar mee. Zo hebben ze onder andere meegedacht over de inrichting van de badkamer. Ook tijdens de werkzaamheden blijven ze overleggen.

woordje RL

Jongeren uit de wijk betrekken

Talis is voor dit groot onderhoud de samenwerking aangegaan met Tandem Welzijn. Zes jongeren uit de wijk gaan ondersteunen bij het onderhoud. Elke dag gaan ze langs bij de bewoners waar die dag gewerkt is. Ze zullen hand-en-spandiensten gaan leveren zoals spullen sjouwen of een boodschap doen. Ook kunnen ze meteen een luisterend oor bieden. De jongeren gaan zich dus op een nieuwe manier nuttig maken in hun eigen wijk Neerbosch-Oost én leren meteen iets wat bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Geslaagde startdag, ook voor de bewoners

Om het groot onderhoud ook voor de bewoners goed te laten beginnen, organiseerde Talis een opruimdag: bewoners konden spullen waar ze vanaf wilden, kwijt in twee afvalcontainers, die uiteindelijk helemaal vol zaten. De dag werd ook aangegrepen om van de start van het onderhoud, met bewoners en andere betrokkenen, een gezamenlijk moment te maken. Bestuurder van Talis Ronald Leushuis sprak een woordje tot de bewoners over het onderhoud, en de jongeren van Tandem werden voorgesteld aan de bewoners. Tot slot verrichtte de voorzitster van de bewonersprojectgroep de openingshandeling: zij opende ‘De Huuskamer’, de grote keet waar bewoners tijdens het onderhoud terecht kunnen als ze even uit hun eigen huis willen, voor bijvoorbeeld koffie of een spelletje.

Verdere samenwerking

Talis werkt in dit groot onderhoudsproject samen met De Variabele: een samenwerkingsverband van vier vastgoedonderhoudsbedrijven uit de regio: Burgers van der Wal, Burghouts, Hagemans en Jacobs. Het ontwerp van de flat is van Loko architecten.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.