Symposium rond jubileum schipperscentrum in Waalhaven

Schippers, kermismensen en circusartiesten hebben al vele jaren een warm thuis in de Nijmeegse Waalhaven. Op het KSCC Schipperscentrum delen ze lief en leed van het leven met elkaar. Kinderen worden er gedoopt, gaan naar de kerk, er worden huwelijken gesloten en er wordt afscheid genomen van het leven van dierbaren. De ontmoetingsplek waar het circus, de binnenvaart en de kermis zich thuis voelt, een warme huiskamer aan boord van het KSCC Schipperscentrum, het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum.

Het is hun parochie, waar gedreven mensen dag en nacht klaar staan om dat thuis gevoel te geven, om te helpen, aandacht en troost te bieden. Het KSCC bestaat dit jaar veertig jaar en tien jaar is het KSCC nu ook de landelijke parochie voor de binnenvaart, het circus en de kermis. Een dubbel jubileum dat gevierd wordt met een symposium. 6 oktober aan boord van het KSCC Schipperscentrum.

Kleur

Circus, kermis en de binnenvaart hebben met elkaar gemeen dat ze de samenleving kleur geven, levendig en dynamisch maken. Maar er is nog iets. Circussen, kermissen en binnenschepen worden gedreven door bezielde mensen. Mensen die vaak en veel van huis zijn, soms met het hele gezin. Over hun speciale, sociale verbondenheid gaat het symposium ‘Het gaat om mensen’ dat 6 oktober gehouden wordt om de onderlinge relaties tussen de mensen die werken in deze bijzondere sectoren tegen het licht te houden en wat de rol van de parochie daarin is of kan zijn.

Dynamisch

Het symposium is net zo dynamisch als de mensen over wie het gaat. Dagvoorzitter is Gerard Klaasen, oud-presentator KRO. Na een lezing mat als titel ‘De sociale leer van de kerk als blijvende bron van inspiratie’ door Jos van Gennip, oud-lid van de Eerste Kamer en voorzitter van Socires, volgt een rondetafelgesprek van een bont gezelschap: Martin Hanson (oprichter en ex-directeur van het wintercircus), Kokkie Kroon (Reuzenrad Lamberink), Stella Sep-Jägers (Landelijk Oudercontact Voor de Trekkende beroepsbevolking), Ronald Verlaan (motorschip Milan) en Irene van Dongen (KSCC/KSW).

Zij praten met elkaar over de sociale verbondenheid in de wereld van kermis, circus en binnenvaart. Hoe zien sociale netwerken eruit? Wat kan de parochie voor de mensen betekenen? En wat verwacht je voor de toekomst van de trekkende beroepsbevolking?

Het symposium begint om 10 uur met een gezellige lunch en workshops en voldoende tijd om te netwerken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 5 oktober o.v.v. naam en telefoonnummer bij info@kscc.nl.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.